Hlavní obsah

Na zámku Dobříš to žije. V období adventu hostí koncerty, benefiční večer i tvořivou show

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvu zámku si většina z nás spojí s letními dny a se sluníčkem. Dávno už ale neplatí, že hrady a zámky zavřou v říjnu své dveře a znovu je otevřou až v dubnu. Své o tom vědí na zámku Dobříš – celý prosinec se zde ponese na hudební notě a v kulturním duchu.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Koncerty v předvánoční době na zámku Dobříš si u veřejnosti získaly oblibu

Článek

Období předvánočních koncertů odstartuje na dobříšském zámku už tento čtvrtek 29. listopadu Adventní koncert staré hudby. V programu studentů ZUŠ zazní v Zrcadlovém sále skladby od J. S. Bacha, G. F. Handela a dalších světových virtuózů. „Letos budeme pokračovat ve stejně laděném duchu jako předešlý rok. Ve vystoupení přibyde kytara a děti přidají více tance. Neopomeneme ale ani lidovou tvorbu a tradiční koledy,“ uvedl Petr Kafka ze ZUŠ Dobříš.

Pro všechny, kteří se chtějí inspirovat letošními trendy ve vánočních dekoracích a ozdobách, pořádá pravidelně na začátku adventu vlastní floristickou show majitelka dobříšského květinářství Letizia Martina Krátká. „Společně s floristou Janem Komzákem předvedeme divákům sváteční, elegantní i noblesní dekorace,“ informovala Krátká. Tradiční přehlídka tvorby vánočních dekorací a následná prodejní vernisáž se na zámku Dobříš uskuteční 2. prosince.

Na ni naváže v podvečer 8. prosince herečka a zpěvačka Zdeňka Žádníková. Benefiční koncert vlastního nadačního fondu uspořádá na dobříšském zámku už poosmé. „Usilujeme o podporu a rozvoj dětských nemocničních oddělení a dětských domovů. Na benefičním koncertu představíme, co náš nadační fond za dvanáct měsíců udělal nového,“ sdělila Zdeňka Žádníková. Na letošním koncertu vystoupí zpěvačka Radka Fišarová s vlastním šansonovým recitálem, představí se děti z 2. MŠ Dobříš a také členky místního Aerobik Studia Orel.

Skladby od A. Vivaldiho, A. Corelliho, G. P. Telemana, J. S. Bacha, vánoční koledy, ale také mluvené verše v podání známého herce. To vše zazní na Večeru barokní hudby a vánoční poezie v podání Josefa Somra, který ovládne Zrcadlový sál zámku Dobříš 14. prosince.

„Divákům zahraje Kolegium symfoniků Českého rozhlasu a České filharmonie. Se sólovými party pak vystoupí muzikanti hrající na cembalo, hoboj, housle a flétnu,“ uvedla Jindra Kastnerová z Kulturního střediska Dobříš, které koncert pořádá. Podle jejích slov je velkým „lákadlem“ letošního vystoupení český herec Josef Somr, který na koncertu přednese několik vánočních textů. „Pan Somr účinkuje v divadle, televizi a filmu už jen velmi výjimečně, o to více si vážíme toho, že diváci budou mít na zámku Dobříš příležitost prožít a ocenit jeho nesporné umění,“ dodala Kastnerová.

Poslední předvánoční koncert zajistí na dobříšském zámku 21. prosince hudebníci Příbramské filharmonie. Návštěvníci se mohou těšit na výběr českých vánočních pastorel – kratších skladeb s vánočními náměty vítání narozeného Dítěte, ve druhé půli pak zazní také Rybova Česká mše vánoční "Hej mistře".

„Známou skladbu zahrajeme neobvykle v "urtextovém znění" neboli z notového materiálu, který vydalo německé vydavatelství podle nejstarších dochovaných rukopisů. Obvyklá provedení totiž těží z českých edic, které jsou ovšem plné nepůvodních úprav Rybovy skladby,“ vysvětlil dirigent Příbramské filharmonie Pavel Šmolík. Koncert se díky velkému zájmu uskuteční ve dvou časech.

Reklama

Výběr článků

Načítám