Hlavní obsah

Na výstavu obrazů Marie Brožové vytvořených pastelkami zve Galerie Harfa

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoformátové obrazy Marie Brožové z projektu Obhajoba pastelky jsou k vidění na výstavě v pražském nákupním centru Galerie Harfa. Výstava tu potrvá až do konce prosince. Od 9. do 18. listopadu bude Marie Brožová kreslit veřejně v nákupním centru. Pro děti připravila výtvarnou soutěž.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Projekt Obhajoba pastelky zahájila Marie Brožová v roce 2004 prostřednictvím veřejných kreslení velkoformátových obrazů v Češku i zahraničí. Smyslem projektu bylo dokázat, že pastelky nejsou jen hračka pro děti. S manželem založila autorské nakladatelství, aby mohla nejen kreslit obrazy ale také vydávat ilustrované knihy pro dospělé i pro děti.

"Pastelky, které jsou mou nejoblíbenější výtvarnou technikou, jsou bohužel považovány za pouhou hračku pro děti, se kterou se nedá vytvořit kvalitní umělecké dílo. Dokonce ani děti na základní škole je často nesmí používat, protože si údajně kazí ruku. Na předsudek, že jsou pastelky tzv. "nevýtvarná technika", jsem narážela na každém kroku své umělecké kariéry (jednou mi dokonce odmítli výstavu, poté co se zjistilo, že jsem své obrazy nakreslila pouhými pastelkami, co naplat, že předtím se jim velmi líbily)," říká Marie Brožová.

"Nevím, čím si pastelky tuto špatnou reputaci vysloužily, ale rozhodla jsem se, že vystoupím na jejich obhajobu a ukážu, co se dá nakreslit obyčejnými pastelkami. Začala jsem kreslit své obrazy na očích veřejností," dodala.

Marie Brožová nakreslila od počátku svého projektu Obhajoba pastelky od roku 2004 až do roku 2012 celkem 100 velkoformátových obrazů. Při práci na obraze Anděl inspirace ji zastihnete v nákupním centru Harfa na dolní pasáži od 9. do 18. listopadu.

"Když jsem jenom vystavovala, lidé mi nechtěli věřit, že jsou moje obrazy nakreslené obyčejnými pastelkami. Takhle mě mají možnost pozorovat při práci, nahlédnout mi do ateliéru a zeptat se na všechno, co je zajímá," vysvětluji svoje rozhodnuti ukázat lidem svoji práci Marie Brožová.

"Nejvíce se mi líbí bezprostřední komunikace s lidmi. Být malířem je osamělé povolání, na vernisáži výstavy se obvykle setkává jen se zvanými hosty a s názorem diváků se téměř nemám možnost seznámit. Mám veliké štěstí, že se mé obrazy lidem líbí a jejich chvála je pro mě obrovskou podporou. Nejkrásnější setkání jsou s dětmi, které často poznávají pastelky, kterými samy kreslí a jejich nadšení je pro mě nejlepším vysvědčením," uvedla.

Tuto retrospektivní výstavu všech nakreslených obrazů můžete zhlédnout po celém nákupním centru a v její galerii po celý listopad a prosinec. Děti se mohou těšit na výtvarnou soutěž Nakresli pastelkami, jak si představuješ nejkrásnější zimu. Za svou práci autorka získala již několik mezinárodních ocenění.

Reklama

Výběr článků

Načítám