Hlavní obsah

Na výstavách prezentuji snímky přírody a měst, říká mladý fotograf Jaromír Tomšů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mladý, kreativní a fotí od klukovských let. Řeč je o Jaromíru Tomšů z Holešova, který připravil svou další autorskou výstavu. Dostala název Všude dobře, doma nejlíp! - od 25. září bude k vidění v sympatickém interiéru holešovského Cinema cafe milk baru.

Foto: archiv autora

Jde o pátou výstavu mladého fotografa z Holešova.

Článek

Připravil jste další výstavu. Kolikátá je to v pořadí a o čem tentokrát bude?

Pokud nepočítám účast na Letních iluzích, které každoročně pořádá město Holešov jako společnou výstavu místních výtvarníků a fotografů, tak už v pořadí pátá. Letos se můžete těšit na Česko zastoupené noční Prahou a Zlínem. Krajinné fotografie jsou letos z Národního parku Šumava, výstavu doplňují fotografie z Rakouska a Belgie.

Kde a co jste fotil? Kolik fotografií vystavíte?

Výstava se skládá z fotografií české a rakouské přírody, belgické architektury a nočních snímků Zlína a Prahy, které byly foceny dlouhým časem. Všechny fotografie jsou tištěné na prémiovém materiálu, kterým je sendvičová hliníková deska. Letos představím celkem deset nových fotografií z Česka, které budou tematicky doplněny deseti loňskými fotografiemi ze zahraničí. Takže výstava bude tvořena kolekcí dvacet fotografií.

Jak dlouho vlastně fotíte a co všechno fotíte?

Focení se aktivně věnuji od roku 2010. Díky místní fotografce paní Nelly Billové jsem od roku 2013 začal vystavovat. Na výstavách prezentuji fotky přírody a měst. Každopádně rád si zajdu také fotit lidi nebo nějakou společenskou akci.

Jste opravdu zastáncem proklamace, jež se stala názvem vaší výstavy?

Ano, za svůj krátký život jsem měl možnost procestovat část Evropy a to všemi směry. Ať už to bylo s rodiči nebo se Střední průmyslovou školou ve Zlíně, kde budu v tomto školním roce maturovat v oboru Technické lyceum. Poslední dobou, možná i v souvislosti s událostmi, které se dějí v Evropě, si stále více uvědomuji pravdivost výroku postavy, kterou ztvárnil pan Rudolf Hrušínský ve filmu Vesničko má středisková, kde říká při pohledu na českou krajinu: „Alpy tě ohromí, ale toto tě dojme. To není země, to je zahrádka“.

Kde bude výstava instalovaná a do kdy potrvá?

Výstavu si můžete prohlédnout od 25. září do 31. října v Cinema cafe milk bar v Holešově. Vernisáž proběhne v neděli 25. září v 17 hodin. Kromě vystavených fotografií se mohou návštěvníci těšit i na skvělý hudební doprovod v podání hudebního souboru Corda Magico.

Reklama

Výběr článků

Načítám