Hlavní obsah

Na Svojanově se zabydleli řezbáři, vystřídá je kat

Novinky, Květa Korbářová

Kdo se vydá na hrad Svojanov v druhé polovině července, nudit se nebude. Tento týden se na hradě zabydleli řezbáři, příští bude patřit mistru katovi a jeho pomocníkům.

Foto: Květa Korbářová

Řezbářské dny na hradě Svojanov se konají od 15. do 21. července 2019

Článek

Že poctivé řemeslo stále ještě žije, dokazuje na hradě partička řezbářů. Do 21. července budou předvádět, jak se umějí ohánět ostrými nožíky, dlátky a dalšími nářadími. Zatímco vloni ztvárnili hradní pověsti (viz foto), letos se zaměří na Poličku. V rukou šikovných výtvarníků vznikne náměstí s barokní radnicí, kašnami a mariánským sloupem. Nebudou chybět ani malebné chaloupky, městské hradby a dobové tržiště. Návštěvníci se s řezbáři budou potkávat na hlavním nádvoří hradu.

O týden později zpestří středověký prohlídkový okruh členové letohradského spolku Honorata. V hradní mučírně je budou výletníci vídat od 25. do 28. července. Na vlastní oči tak uvidí, jak se ve středověku a raném novověku při soudních procesech běžně využívalo práva útrpného, tedy mučení. Na koho že se to soudce s katem a jeho pomocníky zaměří? Honorata si na letošní rok připravila opět jednu událost z minulosti, kterou návštěvníkům přiblíží.  

Turisté nepřijdou ani o komentované prohlídky empírového paláce s unikátní kopií pohřební koruny Přemysla Otakara II., středověkého sklepení opředeného legendami a pověstmi o hradu, dále o návštěvu mučírny a domu zbrojnošů, či výstup na hlásku. Lákavé budou v letních měsících rovněž procházky hradním areálem, který čítá trasu dlouhou zhruba tři čtvrtě kilometru. V zahradách kvetou nejen růže, ale i další květiny. V užitkové části roste i celá řada bylinek, ke kterým mohou návštěvníci nejen přivonět, ale také je ochutnat v pokrmech připravovaných v hradní restauraci.

V červenci má hrad Svojanov brány dokořán od 9 do 18 hodin, a to každý den včetně pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám