Hlavní obsah

Na Světový den zraku vyšetří lékaři šumperské nemocnice oči zdarma a bez nutnostni objednání

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocné oči nebolí a některé změny zraku mohou být už nevratné. Že bychom měli chodit na preventivní oční prohlídku alespoň jednou za rok, upozorňuje i Světový den zraku, ke kterému se letos připojí také Nemocnice Šumperk.

Foto: Hana Hanke, Archiv Nemocnice Šumperk

Lékaři zítra vyšetří zrak všem zájemcům zdarma a bez nutnosti předchozího objednání.

Článek

Ve středu 10. října tak šumperští lékaři vyšetří oči na špičkovém bezkontaktním tonometru zdarma a bez nutnosti předchozího objednání. K vyšetření zájemci nic nepotřebují, stačí, když dorazí v čase 13.00 až 17.30 do oční ambulance.

Světový den zraku každoročně vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. Cílem kampaně je poukázat na skutečnost, že v boji proti ztrátě zraku je nejúčinnější prevence, včasná diagnostika a dostupná léčba.

„Řada lidí dnes zraku ještě stále nevěnuje dostatečnou pozornost. Doufáme, že se alespoň někteří z nich rozhodnou naší akce využít a přijdou si nechat zrak zkontrolovat,“ vysvětluje, proč se nemocnice do akce zapojila, primářka očního oddělení MUDr. Renata Michálková.

Prevenci by lidé opravdu neměli zanedbávat. A nestačí ani běžná kontrola u praktického lékaře nebo v oční optice. Podle primářky Michálkové zajistí kvalitní komplexní vyšetření očí a očního pozadí pouze oční lékař.

„Jenom ten může odhalit případné nálezy na oku a sítnici, které souvisí s celkovým zdravotním stavem. Na sítnici se totiž mohou projevit změny vlivem vysokého krevního tlaku, vlivem cukrovky, vlivem poruchy činnosti štítné žlázy a dalších celkových onemocnění,“ vysvětluje doktorka Michálková. A dodává, že na očích se mohou projevit i změny vlivem používání některých léků. Ty však zaznamená díky vyšetření na kvalitní přístrojové technologii pouze oční lékař.

Oční lékaři dnes doporučují pravidelné preventivní prohlídky zraku lidem nad čtyřicet let. V dospělosti ohrožuje naše vidění především šedý zákal, riziko přitom stoupá právě s věkem. A mezi dospělou populací roste také výskyt onemocnění zeleným zákalem, takzvaným glaukomem. Je o to nebezpečnější, že v počáteční fázi nemá žádné příznaky a většina pacientů si ho ani nevšimne. K úplné slepotě pak může vést tzv. makulární degenerace, což je onemocnění oční sítnice spojené s nezdravým životním stylem a kouřením.

Světový den zraku se v Nemocnici Šumperk uskuteční ve středu od 13.00 do 17.30 v oční ambulanci Nemocnice Šumperk (pavilon D, který se nachází naproti nově postavenému radiodiagnostickému pavilonu). Zájemci budou vyšetřeni zdarma a bez nutnosti předchozího objednání. K akci se taktéž připojí nemocniční lékárna, která v tento den nabídne výhodné ceny u sortimentu očních kapek a doplňků stravy pro výživu očí. Lékárnu najdou zájemci v novém pavilonu R.

Reklama

Výběr článků

Načítám