Hlavní obsah

Na Šumavě startuje Mouřenecké léto 2016

Novinky, Jan Kaše

Jeden z nejznámějších šumavských kostelů nabídne celkem 25 tematicky pestrých pořadů, chybět nebudou například koncerty souboru Hradišťan a písničkáře Jaroslava Hutky.

Foto: Jan Kaše

Kostel sv. Mořice na Mouřenci

Článek

Historicky nejbohatší kulturní program na období letních prázdnin připravili Přátelé Mouřence, jak se spolek, sdružující příznivce kostela sv. Mořice, nazývá.   

„Většinou mají duchovní charakter nebo obsahují duchovní prvky. Mouřenec je v první řadě kostel, a to budou všichni účinkující respektovat. Letošní program je každopádně - jak já říkám – našťouchaný. Je to zatím nejbohatší program, který jsme ve spolupráci s německým podpůrným spolkem (Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen) a mouřeneckou farností připravili,“ informoval Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence.

Dětský den

Již na tuto neděli je připravena akce s názvem Mouřenec dětem – děti Mouřenci, která odstartuje ve 14.00 hodin.

„Bude to taková předzvěst blížících se prázdnin. Děti mohou poděkovat za úspěšný rok a zahrát si řadu her a vyzkoušet různé aktivisty. Chybět nebude koncert s dětskými písničkami, dětská prohlídka a modlitba. Při výtvarném workshopu děti namalují obrázky Mouřence,“ upřesnila vedoucí dětského dne Jiřina Panušková.

Dětské výtvory pak budou vystaveny 16. července u příležitosti otevření Galerie Zeď/Mauer 1887.

Hradišťan, Hutka a další

Významnou součástí Mouřeneckého léta budou samozřejmě i koncerty, které nabídnou různé žánry.

„V pondělí prvního srpna na Mouřenec zavítá vynikající soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou a o dva týdny později (14. 8.) písničkář a disident Jaroslav Hutka. Na konci prázdnin (28. 8.) vystoupí v kostele plzeňský soubor Touch of Gospel. Pozvali jsme i písničkáře Toníka Jelínka (10. 7.), místní skupinu Druhý pokus (27. 8.), Pokus ze Zdic (20. 8.) a další interprety,“ láká na jména některých interpretů Lukáš Milota.  

Zajímavé přednášky a komentované prohlídky

Kostel sv. Mořice je kromě jiného známý i svými vzácnými freskami, o kterých bude poutavým způsobem vyprávět historik umění Jan Royt (21.8.).

Chybět nebudou ani přednášky archeologa Martina Čechury o barokní kostnici (22. 7.), historičky Jitky Lněničkové o vztahu sklářů k Mouřenci (7. 8.) či historika Jana Lhotáka o duchovní tváři Karla IV. (31. 7.).

V červenci a srpnu mohou lidé přicházet také na komentované prohlídky kostela, kostnice a malého muzea Paměť Mouřence.

„Budou začínat denně v 16 hodin. Prohlídky v němčině budou vždy první neděli v měsíci od 15:30,“ vysvětluje průvodkyně Jana Kadlecová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám