Hlavní obsah

Na půdě zámku Mníšku se otevře výstava ke stému výročí republiky. Do zámku lze i v pondělí

Novinky, Marie Charvátová

Zámek Mníšek pod Brdy bude otevřen po celé podzimní prázdniny od soboty 27. až do úterý 30. října., a to včetně pondělí. Ve vybrané dny jsou připraveny prohlídky a programy pro děti a o státním svátku v neděli 28. října bude otevřena zajímavá výstava na půdě zámku o vojsku a četnictvu za první republiky.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Také mníšecký zámek připomene sté výročí vzniku Československa. V neděli 28. října se v půdních prostorách slavnostně otevře výstava představující činnost vojska a četnictva za první republiky i v období Mnichovské zrady.

Jak prozradila kastelánka zámku Jana Digrinová, původní myšlenkou výstavy bylo připomenout dnes už neexistující opevnění Mníšku, která byla stavěna v letech 1937 – 1938 jako součást opevnění Prahy – Pražské čáry. 

K výstavbě dalšího opevnění plánované na následující roky už samozřejmě nedošlo. Stávající pevnůstky byly zničeny okupačními orgány během likvidačních prací hned mezi lety 1939 - 1943. Většina byla odstřelena, některé až po strop zabetonované. Jak ale dodává paní kastelánka, přestože tato opevnění byla zničena, dodnes můžeme například při procházkách malebnou krajinou brdských hřebenů kolem Červeného kříže a Stříbrné Lhoty vidět úlomky betonu a zbytky bunkrů. 

Výstava je koncipována tak, aby si na své přišli i návštěvníci zámku, kteří nejsou zájemci o vojenskou historii. Kromě plynové masky z doby mobilizace nebo figurín v dobových uniformách budou vystaveny také reklamní materiály z let 1918 – 1938, módní časopisy a předměty denní potřeby, jako je třeba zhuštěné mýdlo zvané Mydlík nebo pouzdro na cigarety. V neděli 28. října budou celý den probíhat komentované prohlídky výstavy. 

Zámek bude mít výjimečně otevřeno také v pondělí 29. října. Prohlédnout si můžete interiéry z doby baroka i ty modernější z doby první republiky.

O víkendu 27. a 28. října jsou přichystány i speciální prohlídky. Pro dospělé prohlídka Mitrovicové ve službách evropské diplomacie, pro děti O zámeckých pověstech, Prohlídky s Elsou, Kouzelné sklepení a také malování ve výtvarné dílně. V úterý 30. října se děti mohou těšit na Pohádkovou prohlídku o zámeckých strašidýlkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám