Hlavní obsah

Na mníšeckém zámku spatříte i domeček pro panenky

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy jsou pro návštěvníky přístupné dvě prohlídkové trasy. K vidění se nabízejí prostory, které byly určeny převážně k reprezentaci, i soukromé pokoje. Mezi nimi zaujme mimo jiné dětský pokojík přeplněný hračkami a učebními pomůckami.

Foto: Anna Čelouchová

V domečku pro panenky jsou i závěsy nebo obrázky na stěnách.

Článek

Mnohý návštěvník, nejen ten v dětském věku, ale i dospělák, je překvapený při vstupu do jednoho z nejmenších pokojíků zámku, kde jsou hračky, kam se podíváš. S jakými si mohli hrát naši předkové před sto lety, je vidět všude kolem.

Ke spatření je tu hra na školu, na dostihy, plyšoví medvídci tedíci, panenky v námořnickém oblečku, dřevěné meče, malá zvířátka z cínu nebo porcelánu, ve vitrínce karty, puzzle, hra na rybáře, z pohádky do pohádky, žehlička pro holčičky nebo třeba kostky mahjong.

S úžasem zjišťujeme, že spousta dnešních hraček není žádnou novinkou, ale existovala už tehdy. A co teprve, když se podíváme na čtyřpokojový patrový domeček pro panenky.

Všechny pokojíky jsou vybaveny malým nábytkem i s těmi nejmenšími detaily. Obrázky na stěnách, koberečky na podlaze, polštářky na postýlkách, závěsy v oknech, květináčky na poličce. A na stropě dokonce visí lustry se závity, kde byly malé žárovky, které skutečně svítily. Skoro bychom záviděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám