Hlavní obsah

Na malém prostoru Hasičského muzea v Ostravě pobavilo hodně akční zábavy

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 14. září bylo Hasičské muzeum v Ostravě-Přívoze cílem mnoha lidí, kteří doputovali na další zastávku TECHNO TRASY Fajneho léta 2013. Na malém prostoru muzea bylo k vidění spoustu exponátů mapujících historii vývoje hasičské techniky od jejich počátků po současnost.

Foto: Josef Zajíc

Fajne léto 2013 v Hasičském muzeu v Ostravě - Přívoze.

Článek

Ve venkovním areálu i uvnitř Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze se v sobotu odpoledne vyřádily především děti.

V muzeu jsou připraveny interaktivní exponáty, které si děti i jejich rodiče mohli osahat, vyzkoušet, jak se zachraňuje jedinec, který spadl do studny, či jak se zachraňuje zraněný v havarovaném autě. Spolu s rodiči nebo kamarády si vyzkoušeli "střelbu" proudem vody na cíl. Jiní si i s tatínky projeli slalom s modelem hasičského auta, nebo trefovali ruční hasicí pistolí na hořící předmět (namalovaný na obrázku).

Jako překvapení pro přítomné byl náhlý výbuch a následně hoření domečku v areálu muzea. Zatímco se šířil štiplavý kouř po okolí, dechová hudba Sboru dobrovolných hasičů z Bolatic zahrála signál HOŘÍ!

Po malinké odmlce se z dýmu hořícího domu vyřítilo historické hasičské auto s hasiči ve slušivých bílých stejnokrojích. Ti jednali rychle. Rozvinuli hadice a zahájili hašení hořícího domu. To se podařilo bezchybně. Diváci zatleskali a nadýchali se čerstvého vzduchu.

To už k uchu dolétly tóny kytary a podle zvuku bylo jasné, že v hale muzea zpívá známý písničkář, kterému se také říká "zpívající advokát", Ivo Jahelka. Ten bavil diváky ve svém hodinovém vystoupení známými zhudebnělými kauzami ze soudních síní.

Jako na každém zastavení technotrasy, i tentokrát se zdarma o chuťové pohárky postarali kuchaři, kteří nabízeli krůtí grilované válečky s americkými brambory a jako sladké jídlo lité štrůdlečky (palačinkové těsto plněné žloutkovým krémem s mandlemi).

Pořadatelé sobotní akce mohli být spokojení. Spokojení byli i účastníci.

Závěrečné dvanácté zastavení je na programu v neděli 15. září ve Vagonářském muzeu ve Studénce. Od 14 hodin čekají na návštěvníky zajímavosti z výroby vagónů ve Studénce a další technické památky. V doprovodném programu na diváky čekají: Cimbálová muzika Šajtar, kouzelník Vespe a ostravská populární rocková kapela Naked Floor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám