Hlavní obsah

Na Kuksu začíná festival barokního umění

Novinky, Redakce Novinky.cz

Zhruba třicet produkcí nabídne začínající festival barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks, který se uskuteční v obci Kuks a jejím okolí na Trutnovsku.

Článek

Program odstartuje středeční podvečerní vernisáž výstavy Luďka Bariho pod názvem Obrazy, dřevěné plastiky a hudební nástroje. Ve čtvrtek odpoledne projde od kostela sv. Kříže v Choustníkově Hradišti do Žirče procesí za zpěvu duchovních písní a hned nato v žirečském kostele sv. Anny slavnostně zahájí festival královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Program tam bude pokračovat koncertem a světovou premiérou zakladatelského díla evropského a českého jezuitského barokního divadla  s titulem Ambrosia.

Hlavní program festivalu je naplánován na pátek a sobotu. V pátek večer a v sobotu odpoledne například návštěvníci zhlédnou na nádvoří hospitálu hru Železná koruna v provedení souboru Macherà z italské Monzy. V sobotu večer zazní v lapidáriu tóny první italské opery-cantaty ve východních Čechách Povinnosti Všehomíra od Antonia Draghiho, která se hrála v Pardubicích už 9. června roku 1680.

Krátce poté v Galerií vín začne ochutnávka vín s názvem Cikánské baroko a zahraje tam kapela Čilágos.

Festival se koná každoročně od roku 2003 v historickém barokním areálu, který stavěl od roku 1692 František Antonín Špork. Autorem místní sochařské výzdoby je Matyáš Bernard Braun.

Reklama

Výběr článků

Načítám