Hlavní obsah

Na Josefa uspořádalo Divadlo loutek Ostrava Jarní putování divadlem

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo loutek Ostrava připravilo na 19. března u příležitost Světového dne loutkového divadla a astronomického začátku jara Jarní putování divadlem. Kromě putování divadlem návštěvníci viděli i pohádku a mohli se vyfotit s loutkami.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.3.2017 Jarní putování v Divadle loutek Ostrava .

Článek

Od  9.30 do 14.30 hodin se střídaly skupiny rodičů s dětmi, aby si prohlédli zázemí Divadla loutek Ostrava.

Mladí umělci z DěSu (Dětský soubor DLO) prováděli návštěvníky všemi místnostmi divadla. Začátek zajímavé výpravy začal ve velmi důležitých prostorách, kde se tvoří základ výpravy každé divadelní inscenace.

Práci v malírně a dílnách, kde se vyrábí kulisy a vše co s tím souvisí, dětem popsal Martin Froulík, vedoucí výroby v DLO. Mimo jiné jde o výrazného všestranného umělce, který již v Ostravě měl několik autorských výstav.

V další místnosti děti viděly, jak se tvoří loutky. Ty se vyrábějí nejčastěji z lipového dřeva nebo se kašírují podle návrhů výtvarníka, který může také navrhovat oblečení loutek. V divadle se hraje s maňásky, javajkami, marionetami a dalšími typy loutek.

Pak se děti s průvodkyněmi Natálii Mecovou, Terezou Sedláčkovou a průvodcem Markem Moravcem, kteří jsou členy Dětského souboru DLO, podívaly do místností osvětlovače a zvukaře.

Důležité je také si na jeviště posvítit, použit různé barvy, aby pohádka byla co nejbarvitější a nejpestřejší. V divadle je také neméně důležitá profese zvukaře. Ten pouští scénickou hudbu, řídí mikroporty jednotlivých herců a další zvukové efekty tak, jak si to režisér představuje.

Ve zkušebně divadla zahráli členové DLO  dětem kratičkou pohádku O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu. Děti tak poznaly koňské koblihy, zaječí bobky, kozí bobky a další výsledky snažení různých zvířátek.

V areálu alternativní scény si děti mohly namalovat nebo vytvořit svoji loutku a také se s ní vyfotit. 

Jarní putování divadlem se koná při příležitosti Světového dne loutkového divadla, který v roce 2003 ustanovila Mezinárodní loutkářská unie na 21. března. Ostravští loutkáři také přispěli svým dílem a ukázali malým i velkým návštěvníkům, jak  kouzelné může být loutkové divadlo na internetu i naživo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám