Hlavní obsah

Na gastrofestivalu ve Frýdku-Místku překonali rekord

Novinky, Lucie Talavašková

Park Pod zámkem ve Frýdku-Místku hostil v sobotu 18. srpna další ročník gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí, který doplnily jubilejní X. Beskydské rekordy. A právě na nich padl nový český rekord.

Foto: www.fmplnychuti.cz

Svou gastroshow předvedla i Markéta Hrubešová

Článek

Frýdeckomístecký Park Pod zámkem přilákal na 10 tisíc návštěvníků a nabídl příjemnou změnu, kdy v horkém letním dni nabídl úkryt na lavičkách a dekách ve stínu stromů.

Chodníky parku lemovalo více než 50 stánků s občerstvením, ve kterých se nabízely burgery, tortily, trhaná masa, řízky, cukrářské výrobky, regionální výrobky, zmrzliny a také netradiční jídla maďarské, bengálské nebo indické kuchyně. Opravdovou raritou letošního ročníku byly ochutnávky šnečích specialit.

Během dopoledne také zasedla odborná porota, ve které se objevila i herečka Markéta Hrubešová, aby našla ten nejlepší frýdeckomístecký štrúdl. „Tím nejlepším jsme v tomto ročníku ocenili v kategorii sladký štrúdl Jablečný z@vináč od Dominiky Mecové a v kategorii slaný štrúdl pak Závin z krůtí játry s medvědím česnekem a Čubricou od Ivety Podžorné,“ přibližuje jedna z porotkyň a zároveň ředitelka pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek-Místek Monika Konvičná.

S moderátorem Vojtěchem Bernatským plynul celý den na pohodové gastronomické vlně, kdy se na podiu představila i zmíněná Markéta Hrubešová s kuchařem Robertem Šolcem, kteří připravili pokrm dle regionálního receptu. Kuchařské show se prolínaly s hudebními vystoupení Jakuba Ondry, Lucie revival či Rock Bandu Marcela Woodmana. Současně byly vyhlášeny výsledky souboje dvou pivních speciálů Frýdečáka a Místečáka od Pivovárku Morava, ve kterém v tomto roce vyhrál tým vařící pivo Frýdečák.

Návštěvníci akce měli rovněž možnost zapojit se do pokusu o zápis do České knihy rekordů.

„Letošní ročník tradiční frýdeckomístecké akce Beskydských rekordů měl již číslovku deset. Deset ročníků, deset pokusů o zápis do České knihy rekordů a tento jubilejní přinesl další zápis, kdy se nejen frýdeckomísteckým podařilo už během 4 hodin a 20 minut překonat město Chotěboř a vyrazit 750 mincí. Kromě toho se však Frýdek-Místek zapsal s novým rekordem, kdy se během 9 hodin vyrazilo 1524 mincí,“ uvedla produkční akce Nikola Laníková.

„V průběhu dne byly do rekordu vhozeny náhodně také stříbrné mince, které věnovala Česká spořitelna, a. s. s vyobrazením patrona české země sv. Václavem a ze všech zúčastněných jsme u vyhlášení nového rekordu vylosovali majitele poukazu na tandemový paragliding věnovaným Tiskárnou Kleinwächter,“ doplnila Laníková.

„Ráda bych poděkovala všem návštěvníkům akce za skvělou atmosféru, kterou vytvořili. Ať už jen tím, že se skvěle bavili a ochutnávali nabídku prodejců či se v nich projevil soutěživý duch a pomohli tak Frýdek-Místek opět zapsat do České knihy rekordů. Současně velké díky patří i našim partnerům a prodejcům, bez kterých bychom akci nedokázali uspořádat a také samozřejmě celému organizačnímu týmu, pro který se akce stala doslova srdcovou záležitostí,“ uzavírá letošní ročník Monika Konvičná.

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí a X. Beskydské rekordy uspořádalo statutární město Frýdek-Místek prostřednictvím své organizace Turistické informační centrum Frýdek-Místek, p. o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám