Hlavní obsah

Na festival do Zlína opět přijede řada známých osobností

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu na světě odstartuje již za dva týdny ve Zlíně a dalších satelitních městech. Filmová přehlídka začne v pátek 26. května a potrvá do 3. června. Kromě bohatého filmového programu nabídne opět i celou řadu doprovodných aktivit.

Foto: Zlín Film Festival

Dagmar Havlová při návštěvě loňského festivalu.

Článek

I letos se do Zlína na festival chystají významné osobnosti české kinematografie, jako je například Eliška Balzerová, Jiří Menzel, Ivan Trojan, Miroslav Donutil, ale třeba také operní pěvkyně Magdalena Kožená a další.  Kostýmní výtvarník Theodor Pištěk zde v závěru festivalu převezme ocenění za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež.

Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem letos organizátoři festivalu společně s Nadačním fondem Kapka naděje odhalí herečce Pavlíně Mourkové a herci a režisérovi Karlu Smyczkovi

Soutěžní filmy budou i letos posuzovat odborníci i dětští porotci z různých zemí světa. „Českou a Slovenskou republiku reprezentují například herečky Klára Issová, Vica Kerekes a Petra Nesvačilová, dcera Karla Zemana, Ludmila Zemanová, dále zlínský rodák, režisér Slávek Horák a slovenský režisér Juraj Nvota,“ jmenuje umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodává: „Naše dětské poroty jsou rovněž mezinárodní a jako každoročně je tvoří celkem 13 představitelů z Norska, Kanady, Španělska, Slovenska, Slovinska, Polska a České republiky.“

Přestože je festival hlavně o filmu, už tradičně ho doplňuje bohatý doprovodný program. Tvoří jej řada divadelních představení, koncertů, workshopů, dále odborné přednášky, výstavy, interaktivní a benefiční programy, ale také sportovní a společenské akce.

„Zvláštní pozornost budeme letos věnovat i projektu tvořivých dílen ve spolupráci s našimi partnery, ABB, Koma modular a projektům souvisejících s kontinuální podporou festivalu UTB ve Zlíně, Statutárního města Zlín a Zlínského kraje,” uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura

Kromě tradičních večerních koncertů v Open Air zóně (XindlX, Aneta Langerová, Slza, ABBA a Roxette revival) přinese festival i další zajímavý program.

„V Divadelní zóně se uskuteční v premiéře promítání starých grotesek v doprovodu živého klavíru pod názvem Filmové piano. Nově se otevře i Relax gastro zóna u zlínského zámku nebo speciální diskusní místo Festival Café na náměstí Míru,“ představil program festivalu Čestmír Vančura. „Poslední festivalový den, sobota 3. června, bude letos patřit 2. ročníku Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2017,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám