Hlavní obsah

Muzeum Těšínska se vrací do historické budovy na Hlavní třídě v Českém Těšíně

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých dvacet let trvalo, než byla zrekonstruována historická budova Muzea Těšínska. Přestavba byla naplánována na rok 1999. Majetkoprávní spory rekonstrukci přerušily až do roku 2018.

Foto: Zdroj: Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Muzeum Těšínska na Hlavní třídě v Českém Těšíně.

Článek

Po dvou letech prací a investic ve výši 113 milionů korun muzeum přivítá v sobotu 20. června první návštěvníky. Čeká na ně moderní, interaktivní stálá expozice nazvaná Příběh Těšínského Slezska.

„Pro Moravskoslezský kraj je tato rekonstrukce jednou z nejvýznamnějších investičních akcí. Z evropských zdrojů se nám na ni podařilo získat 99 a půl milionu korun. Stát přispěl necelými 6 miliony. Zbytek šel z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Díky těmto prostředkům byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce. Jsem rád, že je konečně tato památkově chráněná budova v reprezentativním stavu, který si zaslouží,” uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Stavba stála 80 milionů korun a jejím zhotovitelem byla společnost Morys. Expozici měla na starost společnost M plus a Muzeum Těšínska. Náklady na zhotovení expozice byly vyčísleny na více než 21 milionů korun. Zbývající prostředky pokryly další nutné výdaje, které s dokončením přestavby a vytvořením expozice souvisely.

„Rekonstrukce budovy byla opravdu rozsáhlá. Celkovou revitalizací a sanací vlhkého zdiva musel projít suterén budovy. Také bylo nutné zpevnit střešní krovy a kompletně vyměnit poslední strop budovy, který napadl dřevokazný hmyz. Budova muzea má nové omítky i všechny podlahy. Původní dřevěná okna byla repasovaná, vnitřní dveře už ovšem původní nejsou, byly vytvořeny věrné truhlářské kopie. Součástí projektu byla samozřejmě i oprava historicky zdobné fasády. Zahájení rekonstrukce předcházela demolice tří objektů ve dvoře za budovou muzea,” informoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

„Stálá expozice je hlavním lákadlem muzea. Je zde ovšem i knihovna, přednáškový sál, studovna nebo ateliér vhodný pro konání různých akcí. Až během několikatýdenního zkušebního provozu se ukáže, co je třeba zlepšit. Na začátku nového školního roku bychom totiž rádi uvítali především učitele, žáky a studenty, kteří tvoří dlouhodobě nejpočetnější a nejvýznamnější cílovou skupinu našich návštěvníků. Školy budou mít k dispozici velké prostory vhodné pro netradiční výuku nebo konání různých workshopů,” sdělil ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

Během léta bude v budově zpřístupněna i zcela nová výstavní síň pro proměnné výstavy. Jako první zde bude k vidění od 28. července výstava ke stému výročí zrodu města Český Těšín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám