Hlavní obsah

Muzeum jihovýchodní Moravy láká všechny generace na zajímavé výstavy

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně láká v těchto dnech na dvě zajímavé výstavy. Při jedné z nich mohou návštěvníci odhalit tajuplný svět unikátních fosilií. U druhé, především starší generace návštěvníků, zavzpomínají na dětství. Do konce výstav čeká návštěvníky řada zajímavých doprovodných akcí.

Foto: Michaela Mitáčková

Na výstavě hraček jsou k vidění i historická autíčka.

Článek

Výstavy Kamenný herbář a Hračky dávné i nedávné mohou lidé navštívit do 1. března v budově 14 továrního areálu. Výstavy jsou ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU přístupné denně, kromě pondělí, od 10 do 18 hodin. 

Expozice jsou ale vhodné pro všechny generace. U výstavy historických hraček, které pocházejí ze sbírky manželů Pleslových, řada návštěvníků zavzpomíná na své dětství. Rodiče i prarodiče tak mají možnost svým dětem ukázat, s čím si hrávali, a strávit tak příjemný čas při vzpomínkách. 

„O nedělích 15. a 22. února budou mít všichni senioři vstupné do muzea, včetně stálých expozic, za pouhých 30 korun. Děti do 6 let mají vstup zdarma, takže je to ideální příležitost vzít s sebou také vnoučata,“ upřesnila novou nabídku muzea vedoucí jeho obchodního oddělení Hana Čubanová.

Výstava hraček z období od konce 19. století do poloviny 20. století přímo vybízí k dialogu mezi generacemi. „Dětem je určena týdenní akce Seznamka hraček. Kdo si na výstavu přinese vlastní hračku, může ji seznámit s jinými hračkami vystavenými i přinesenými,“ doplnila Hana Čubanová. Doprovod dítěte s vlastní hračkou zaplatí v týdnu od 23. února do 1. března poloviční vstupné.

V sobotu 14. února se navíc uskuteční k výstavě Hračky dávné i nedávné dílna pro děti a rodiče nazvaná Korálkoví panáčci. Tvořit se bude ve dvou blocích – od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00. Vstupné pro děti je 35 korun, doprovod zaplatí stejnou částku.

Alena Pleslová nesbírá podle kurátorky výstavy Aleny Prudké jen hračky zachovalé. Často se k ní dostávají i poškozené kousky, ale i těm ve spolupráci s manželem vdechuje „nový život“. „Poslední den konání výstavy, tedy v neděli 1. března, proto sběratelka uspořádá i Zdravotní poradnu pro panenky, v níž poradí zájemcům, jak opravit jejich vlastní oblíbené hračky,“ dodala etnografka Alena Prudká.

V druhé části výstavního prostoru se nachází výstava Kamenný herbář, která představuje i několik miliónů let staré fosilie a zkameněliny. „Pod pojmem herbář si obvykle lidé představí zalisované rostliny. O tom, že flóra může být vtlačena a konzervována přímo v kameni vypovídá právě naše výstava, která představuje část unikátní sbírky fosilní flóry z geologického fondu Hornonitrianského múzea v Prievidzi,“ řekla kurátorka výstavy Ludmila Nejeschlebová.

Výstava představuje výběr třetihorních zkamenělých rostlin, starých 13 až 14 miliónů let, výjimečně dobře zachovaných v podobě listů, plodů, větviček a částí kmenů. Sbírku reprezentuje téměř 200 zástupců fosilní flóry, mezi kterými se nachází mnoho vyhynulých či exotických druhů rostlin, jako je sekvoj, skořicovník, vavřín, ambrovník, lotos a desítky jiných, které se dnes na území střední Evropy již nevyskytují.

Zajímavosti o jednotlivých exponátech se zájemci dozví při komentované prohlídce, která je naplánována na úterý 17. února od 17 hodin. Výstavou provede její kurátorka Ludmila Nejeschlebová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám