Hlavní obsah

Muzeum Františka Skopalíka v Záhlinicích se vrací do života

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní znovuotevření muzea Františka Skopalíka v Záhlinicích se uskuteční v sobotu 16. června. Muzeum bylo zřízeno v roce 1935, v šedesátých letech bylo ale uzavřeno. V roce 2007 byl založen Spolek přátel Skopalíkova muzea, jehož cílem bylo obnovit muzeum slavného rodáka.

Foto: Jiří Šafránek

Muzeum Františka Skopalíka v Záhlinicích je připraveno k slavnostnímu otevření.

Článek

František Skopalík (1822 - 1891), rodák ze Záhlinic, byl nejvýznamnější propagátor moderního polního hospodaření ve své době. Už v roce 1857, poprvé v celém Rakousku-Uhersku, prosadil scelení pozemků.

Propagoval pěstování cukrovky, zušlechtěného obilí, zvláště sladovnického ječmene. Doporučoval hnojení polí, upravil osevní postupy, zrušil pastviny a začal pěstovat vojtěšku a jetelinu. V Záhlinicích se objevilo první ruchadlo bratří Veverků, a roku 1874 zakoupil první parní mlátičku a téhož roku i žací stroj.

Jako starosta obce působil celých 30 let. Požíval všeobecné důvěry, a proto snadno uskutečnil novoty dříve nebývalé – dlážděné chodníky podél domů, vysázení ovocných stromů na návsi, podél cest a potoků, vyštěrkování cesty a řádný odpad dešťové vody. Zřízení obecní cihelny a skály se stavebním kamenem zlepšilo příjmy obce a umožnilo stavby v obci. Ze skály na Slivotíně pochází i základní kámen Národního divadla s nápisem „Záhlinice na Moravě. Tobě, vlasti, ku oslavě“.

František Skopalík byl poslancem Zemského sněmu Moravského, od roku 1879 poslancem říšského parlamentu. Zajímavostí je, že mluvil vždy česky a oblékal hanácký kroj.

Slavnostní otevření muzea bude zahájeno v 9.00 hodin vystoupením dětských folklorních souborů (Hulíňáček Hulín, Malý Ječmínek Chropyně, Konopka Sazovice, Hanáček Tovačov, Pantlíček Němčice nad Hanou, Zrníčko - TYMY Holešov). Následovat bude krojovaný průvod a v 11.00 hodin slavnostní otevření muzea. Po celý den se bude v Záhlinicích konat i řemeslný jarmark s ukázkou lidových řemesel.

Slavnostní otevření muzea pořádá město Hulín ve spolupráci se Spolkem přátel Muzea Františka Skopalíka v Záhlinicích, o. s. a Muzeem Kroměřížska.

Reklama

Výběr článků

Načítám