Hlavní obsah

Muzeum Českého krasu zve do světa barokních Vánoc

Novinky, Patrik Pařízek

Barokní doba a její velký příklon k víře a zbožnosti dovedly oslavy Vánoc k velkoleposti a dokonalosti. Právě takový svět představuje výstava Muzea Českého krasu v Berouně.

Foto: Patrik Pařízek

Výstavu doplňují sochařská i malířská díla, hudební nástroje a drobné dekorativní předměty.

Článek

Až do 19. února máte příležitost navštívit výstavy Muzea Českého krasu, které spojuje téma baroka. Nyní obohacuje muzejní sály množství pláten a kreseb pozdně barokního malíře J. V. Spitzera. Nechte se unést barokem a ponořte se do příběhů, které jednotlivé obrazy vypráví.

Spitzerovo dílo bylo odedávna považováno za přístupné a srozumitelné. Nevěříte? Přesvědčte se o tom již nyní. Výstava Jan Václav Spitzer - 300 let malíře pozdního baroka potrvá do 19. února 2012. Pro malé návštěvníky je připraven také dětský doprovodný program.

Barokní atmosféra se v muzeu přenesla i do tématu právě zahájené výstavy Barokní Vánoce. Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům roku. Po dlouhá staletí se oslavy odehrávaly v neměnném duchu církevních pobožností a rituálů v křesťanských svatostáncích.

Vánočním svátkům předchází advent - období příprav na oslavu Vánoc. Toto období trvá čtyři týdny, z nichž poslední bývá neúplný. Začalo první nedělí na přelomu listopadu a prosince, končí 24. prosince. Doba vánoční začíná na Hod Boží vánoční 25. prosince a trvá do neděle po slavnosti Zjevení Páně 6. ledna (lidově Tří králů). V době adventní se denně sloužily roráty - votivní mše k Panně Marii. O hodu vánočním se sloužily tři mše.

Nejoblíbenější byla první tzv. - půlnoční mše, sloužená o půlnoci (v té době se narodil Ježíšek).

Vedle církevního obřadu patřilo k vánočním oslavám stavění jesliček (betlému) - uměleckého ztvárnění narození Ježíška v Betlémě a to v kostelech, klášterech, zřídka ve šlechtických sídlech. Nejčastěji se jednalo o figurální scénu, figurky mohly být i v životní velikosti. Nejoblíbenějším materiálem pro zhotovování jesličkových figurek byl vosk, hojně se uplatňovalo i dřevo. Prosazovaly se také figurální betlémy ve skříňkách.

Jeden takový můžete vidět i na této výstavě.

Součástí vánočních oslav byl také prodej svatých obrázků s vánočními, novoročními a tříkrálovými motivy a také předvádění vánočních náboženských her. Jádro hry vždy tvořila pastýřská scéna, vraždění neviňátek a příchod Tří králů. O umělecké ztvárnění se starala církev a v tomto směru jednoznačně vynikli jezuité. Zpočátku se hry hrály pouze v kostelech, postupně se ale  přesouvaly na náměstí a tržiště.

Výstava Barokní Vánoce potrvá do 8. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám