Hlavní obsah

Muzeum Českého krasu obdaruje na Štědrý den i na Silvestra

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraťte si čekání na Ježíška návštěvou nejen dětsky laděných výstav v Muzeu Českého krasu v Berouně. Nechte se unést barokem a poznejte staré tradice. Děti si odnesou z výstavy i malý dárek.

Foto: Patrik Pařízek

V muzeu je přichystána výstava i pro mladé návštěvníky.

Článek

Poznáte um a pečlivost barokního malíře, zvyky a tradice, které už možná neznáte, a budete mít také možnost navštívit dětskou dílnu. Děti také dostanou malý dárek v podobě dětského průvodce. Otevřeno bude v tyto sváteční dny:

24. a 31. prosince otevřeno od 10.00 do 16.00

25. a 26. prosince otevřeno od 10.00 do 17.00

K výstavě Jan Václav Spitzer – 300 let malíře pozdního baroka je připraven dětský průvodce plný informací a úkolů, kterého si mohou děti odnést domů jako dárek. Výstava je plná příběhů. U každého plátna se dozvíte něco o životě zobrazeného světce nebo třeba jen rozluštíte latinský nápis z obrazu.

Nezapomnělo se ani na dětské návštěvníky, kteří mohou v muzejním ateliéru porozumět duchu barokní doby z jiného úhlu. Zjistí, co je to atribut. Jaká byla v této době móda. Vyzkoušejí si, jaké to je nosit dobovou kudrnatou paruku. V závěru zapojí i svou fantazii.

Výstava představující barokní tradice období Vánoc nese název Barokní Vánoce. Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům roku. Po dlouhá staletí se oslavy odehrávaly v neměnném duchu církevních pobožností a rituálů v křesťanských svatostáncích.

Vedle církevního obřadu patřilo k vánočním oslavám stavění jesliček (betlému) - uměleckého ztvárnění narození Ježíška v Betlémě a to v kostelech, klášterech, zřídka ve šlechtických sídlech. Nejčastěji se jednalo o figurální scénu, figurky mohly být i v životní velikosti. Nejoblíbenějším materiálem pro zhotovování jesličkových figurek byl vosk, hojně se uplatňovalo i dřevo. Prosazovaly se také figurální betlémy ve skříňkách. Jeden takový můžete vidět i na této výstavě.

To vše v Muzeu Českého krasu v Berouně na Husově náměstí.

Kompletní program naleznete na webu muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám