Hlavní obsah

Musheři brázdí Orlické hory

Novinky, Radka Křivánková
Aktualizováno

Znáte mushing pouze z dobrodružných románů Jacka Londona? Tak to nejspíš nevíte, co se právě děje v Orlických horách. Psí spřežení jsou tu (jako) doma.

Foto: Fitmin.cz

Jirka Mencák, Michal Ženíšek, Michaela Srchová - úspěšní čeští musheři z Kanady 2017

Článek

Výjimečný závod psích spřežení

V úterý 22. ledna odstartoval v srdci Orlických hor, v osadě Jedlová, jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě – Šediváčkův long. Musheři musí absolvovat dlouhých tři sta kilometrů, při kterých nastoupají celkem přes 7500 výškových metrů.

V noci z pátku na sobotu čeká na mushery povinný noční bivak, aby jeden z nich se svým spřežením projel po pěti náročných etapách konečně cílem. 

Musheři z Česka jedou

Orlické hory jsou pro závod musherů na dlouhé vzdálenosti ideální oblastí. Nabízejí na české podmínky neobvyklé množství sněhu, příznivou nadmořskou výšku i zajímavý profil trati. O tom svědčí účast více než sta závodníků a 700 psů, kteří do Orlických hor přijeli závodit z různých koutů Česka, ale i Německa, Rakouska, Itálie, Švýcarska, Nizozemska, Chorvatska, Maďarska nebo Polska.

Velkým favoritem závodu je i přes silnou zahraniční konkurenci Roman Habásko, jeden z nejlepších českých musherů. U musherských závodů i tak není do poslední chvíle jasné, kdo získá cenné kovy. Jistě se to však dozvíme zítra, výsledky můžete očekávat na webu závodu: http://czechlongtrail.com/.

Přestože české hory nemůžou konkurovat Alpám, přestože u nás zdaleka není tolik sněhu jako třeba v severských zemích, v Kanadě nebo na Aljašce, patří čeští musheři mezi světovou špičku. Dokazují to nejenom v závodech na dlouhé vzdálenosti, ale i na kratších tratích.

Již příští týden budou mít čeští musheři příležitost předvést své kvality ve sprintu a tratích na střední vzdálenosti. 29. ledna totiž ve francouzském Bessans otevírají brány Mistrovství světa psích spřežení IFSS.

Z Orlických hor až do Francie

Českou republiku pojede do Francie na mistrovství světa prezentovat i smečka Jiřího Mencáka, smečka z Orlických hor. Jirka je totiž doma v Žamberku. Bydlí na úpatí Orlických hor a právě tady se se svými psy věnuje tréningu. Jenom díky náročnému tréningu, ať již na sněhu nebo na suchu, může obstát i v souboji s mushery z celého světa.

Na posledním mistrovství světa IFSS v Kanadě v roce 2017 na sněhu dojel se svým čtyřspřežím druhý. Jeho stříbrná medaile přitom zdaleka není jediná. Z podzimního mistrovství světa mushingu IFSS na suchu v Polsku si přivezl zlato a stal se mistrem světa. Obhájí se svými psy Mickem, Roxy, Nikitou a Rassem svoji pozici? Doplní ve Francii svoji medailovou sbírku? To se dozvíme již příští týden.

Online reportáže přímo ze závodu a aktuální výsledky můžete sledovat na webu: https://tym.fitmin.cz/ms-francie-2019/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám