Hlavní obsah

Mou vlast ve Skutči zahraje Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Novinky, Matěj Zelinka

Slavnostnější zahájení 13. ročníku si pořadatelé festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč ani neuměli představit. Vrcholné dílo české klasické hudby – cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast - zazní v neděli 28. února ve Skutči v provedení Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Foto: archiv Symfonického orchestru Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Článek

„Jednání o účinkování Symfonického orchestru Českého rozhlasu jsme s vedením rozhlasu zahájili už v roce 2014. A již tehdy jsme se dočkali příslibu podpory festivalu formou budoucího účinkování. Z pohledu pořadatelů máme obrovskou radost, že našemu publiku zahraje těleso takového významu a skutečně světové úrovně,“ říká Lenka Frídlová.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu patří k předním a zároveň nejstarším českým orchestrálním tělesům. Jeho tradice se odvíjí od roku 1926, s tím, že ve velký symfonický orchestr se těleso proměnilo po roce 1945. SOČR účinkuje na významných festivalech, jako jsou Smetanova Litomyšl, Český Krumlov, Dvořákova Praha či Moravský podzim. Nově se k uvedeným jménům přiřadí také Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.

Je nepochybné, že ze strany Českého rozhlasu a jmenovaného orchestru se jedná o významnou podporu mladého festivalu, který si klade za cíl zprostředkovávat to nejlepší z české kulturní scény co nejširšímu okruhu zájemců v Pardubickém kraji.

„Český rozhlas naplňuje principy veřejné služby, mimo jiné i tím, že přináší živou kulturu ve vrcholné podobě přímo k lidem i tam, kde je z hlediska vzdálenosti přece jen obtížnější se za takovou kulturou v rámci programu všedního dne vydat,“ vyjádřil se k této věci před dvěma roky bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Dirigentem úvodního koncertu skutečského festivalu bude šéfdirigent Plzeňské filharmonie a hlavní hostující dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Tomáš Brauner. Slavnostního zahájení se zúčastní řada hostů včetně hejtmana a radních Pardubického kraje i několika poslanců parlamentu a senátorů za Pardubický kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám