Hlavní obsah

Most hostil první krajský bodovací turnaj dorostu ve stolním tenise

Novinky, Milan Řehák

Stolní tenisté do 18 let se 28. září sešli v Mostě na prvním krajském bodovacím turnaji sezóny.

Foto: Milan Řehák

Vítěz turnaje Michal Mít

Článek

Turnaj začal celkem očekávaně bez větších překvapení. O to více hřmělo, když začala hlavní část vyřazovacích bojů. Matěj Kadlec (Sever Žatec) se beze strachu pustil do do turnajové jedničky Michala Míta (TTC Ústí nad Labem), který odolal tlaku a zvítězil 3:2 na sety.

Dalším překvapením byla síla vzdoru Kristýny Kacálkové (SKST Děčín), která se po vzoru Kadlece pokoušela prvního nasazeného Míta zdolat a na spadnutí bylo překvapení. Michal Mít obrovskou bojovností dokázal zvrátit výsledek v posledním setu ještě za stavu 9:9 (hraje se do 11) otočil utkání k vítězství 3:2 na sety. Turnaje v kraji jsou společné pro dívky i chlapce.

Ve finále se sešli tedy rivalové Viktor Skokan z TTC Litoměřice a Michal Mít z TTC Ústí nad Labem. Po prvním a druhém prohraném setu Míta se začal tajit dech všem přihlížejícím hráčům, fandům rodičům a trenérům. Halou zavládlo tíživé ticho a spontánní potlesk pro oba hráče za každý vyhraný míček. Trenéři a rodiče zápasících hráčů netajili emoce. Michal Mít byl potřetí v situaci, kdy umění nestačilo a muselo přijít srdce bojovníka, odvaha a odhodlání vše zvrátit.

Obrovskou oporou Michala se stal jeho trenér Martin Merker, který při time-outu naordinoval dokonalý obrat. Ještě třetí set vypadal na prohru ústeckého srdcaře, ale správným vedením a odvahou dopadl třetí set vítezstvím pro Míta, při pauze v situaci 1:2 z pozice Míta všichni přítomní nevěřili v obrat a očekávali Mítovu prohru. Jen rodiče, spoluhráči, trenér Martin Merker a sám Michal Mít věřili, že se dá obrat uskutečnit.

Porada s trenérem a jasné pokyny. Tak začínal čtvrtý set. Michal Mít přesně plní úkoly od trenéra, věří každému uderu a přestřílí protihráče v rychlých neskutečně bojovných výměnách bez známky strachu z pokaženého úderu. Po vyrovnání na 2:2 nastoupil Mít ke konečnému pátému setu s pohledem plně soustředěným jen na zápas. Znovu bojoval jako lev, dodržel Merkerovy pokyny a stal se tak vítězem celého turnaje. 

„Věřil jsem si až do posledního balonu, že to dokážu vyhrát. Zvítězil jsem díky trenérovi, který nepřipustil žádnou obavu z prohry a vrátil mi sebevědomí. Právě díky jeho pokynům jsem si věřil až do konce. Táta dneska zestárnul o deset let,” řekl vítěz.

Trenér Merker po utkání uvedl: „Tak tohle byl nácvik nervového vypětí spolupráce trenéra a hráče. Oba víme, že máme daleko větší ambice, než se trápit na krajském turnaji. Na druhou stranu je to prostě sport a jeho kouzlo je právě v tom, že nic není předem dané. Oceňuju neuvěřitelnou bojovnost zejména v semifinále a finále. Myslím, že nikdo jiný v hale (a i hodně daleko za halou) by toho nebyl schopný. To je pro mě velmi pozitivní zjištění."

Konečné pořadí: 1. Michal Mít - TTC Ústí nad Labem, 2. Viktor Skokan - TTC Litoměřice, 3. Vojtěch Grubr - SKST Děčín. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám