Hlavní obsah

Morfium, kniha o válce bojované v zákopech luxusu, alkoholu a drog

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka se dá pojmout literárně mnoha způsoby, pateticky, heroicky naturalisticky, neboť taková je z podstaty. Nebo jako burleskní koktejl namíchaný Szczepanem Twardochem, mladým Polákem (1979), který nic z toho nezažil, přesto výborně předestřel v románu Morfium.

Foto: Host Brno
Článek

Válku rozhodně nemusí

Válka krutě drtí vše, i Konstantina Willemana, napůl Němce po otci, matka byla popolštěná Slezanka. Polsko je na kolenou, kolem Konstantina, Kostíka, se odehrávají lidská dramata, vtahují ho do děje, jemuž se brání po svém. Nic pro něj neznamenají zvláště ve válce glorifikovaná hesla Vlast, Národ, Bůh…, bojovat ze začátku musel, ale nerad.

Po porážce v září 1939 ničí uniformu, zahrabává zbraň, stává se z něj desítka, stovka různých osob, ale spojená v jednu. Děvkař, gauner, ochlasta, bonviván, milovník života, i v poražené Varšavě tepal čilý ruch, ghetto bylo za zdí. Kosťa se necítí Němcem, ani Polákem, tyhle pojmy jsou mu k ničemu. K alkoholu, luxusu, ženským patří i morfium, to jediné ho drží. Není hlavní linií příběhu, ale stále je s Kosťou.  A pro svou lahvičku s morfiem má stovky rozkošných jmen.

Twardoch stvořil zmetka, póvl, který přežívá, ale kterému přes veškeré spratkoviny držíte palce, aby vás přenesl na další stránky vyprávění o válce z jiné, neheroické, nepatetické, ale přesto pravdivé strany.

Kniha měla velký ohlas nejen v Polsku, nyní čeká na filmové zpracování.

Vydal Host Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám