Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna promítne televizní verzi Lišky Bystroušky

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci výstavy z cyklu Oči Brna s názvem Karel Höger, gentleman i loupežník, kterou lze navštívit do 30. září, připravila Moravská zemská knihovna v Brně pro příznivce umění Karla Högera promítání legendární Lišky Bystroušky.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Příběhy z pera spisovatele a novináře Rudofa Těsnohlídka, doprovázené kresbami malíře a ilustrátora Stanislava Lolka, vypráví právě Karel Höger. Pořad zapůjčila Česká televize - Televizní studio Brno. Šestidílný seriál patří do jejího Zlatého fondu.

Vznik Lišky Bystroušky (1920), nejznámějšího díla Rudolfa Těsnohlídka, je spjat s redakcí Lidových novin, kde spisovatel působil 20 let. Tehdejší šéfredaktor Arnošt Heinrich dal Těsnohlídkovi za úkol doprovodit humorné kresby Stanislava Lolka. Přes původní nechuť se spisovatel nakonec nechal příběhem strhnout. Vzniklo tak dílo vtipnou formou oslavující život.

Hudebního skladatele Leoše Janáčka tento příběh oslovil natolik, že složil operu s názvem Příhody lišky Bystroušky, jejíž premiéra se konala v roce 1923. Tím dílu zajistil světovou proslulost.

Promítání se uskuteční v úterý 26. září v konferenční místnosti v přízemí budovy MZK, Kounicova 65a, Brno, a to ve dvou časech. V 10.00 hodin pro školy, v 18.00 hodin pro širokou veřejnost. Vstup je volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám