Hlavní obsah

Moravská galerie zve na novou výstavu. Její patronkou je Chantal Poullain

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Smutný

V Místodržitelském paláci na Moravském náměstí v Brně je od 11. září otevřena výstava Zastihla je noc s podtitulem Čeští umělci ve Francii 1938-1945.

Foto: Jiří Smutný

Patronka výstavy Chantal Poullain-Polívková na vernisáži

Článek

Cílem výstavy je na základě uměleckých děl a dokumentů vytvořit co nejucelenější obraz o životě českých umělců, kteří za války působili ve Francii. Týká se to zejména těch, kteří byli přímo zapojeni do tehdejšího dění, ať už dobrovolně nebo nedobrovolně.

„Francie byla od poloviny devatenáctého století až do konce třicátých let století dvacátého vyhledávaným cílem českých výtvarných umělců,“ konstatuje kurátorka výstavy Anna Pravdová.

„S historickým vývojem se povaha česko-francouzských vztahů měnila; za jejich zlatý věk je považováno období mezi dvěma světovými válkami, za jejich dočasný konec pak podpis mnichovská dohody. A právě období bezprostředně po ní mapuje výstava Zastihla je noc.“

Ve Francii a především v Paříži v té době působili například František Matoušek, Adolf Hoffmeister, Antonín Pelc, Maxim Kopf, Hubert Ripka, Zdeněk Přibyl nebo Edita Hirschová. Zvláštní osud měl Josef Šíma, který jako Francouz musel v roce 1939 nastoupit do francouzské armády.

Výstava dává nahlédnout do méně známé kapitoly česko-francouzských vztahů. Záštitu nad ní převzal ministr kultury Daniel Herman a francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. Patronkou výstavy je Chantal Poullain. Výstava potrvá do 10. ledna 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám