Hlavní obsah

Modelářskou událost roku zažil Trutnov

Novinky, Martina Váňová

Trutnovská přehlídka železničních modelů předvedla pestrou směsici. Od klasických kolejišť, zabírajících pár metrů čtverečných, až po modely o ploše více než 15 čtverečních metrů. Mezi krásné překvapení výstavy patřily modely z kostiček lega nebo modely papírové.

Foto: Martina Váňová
Článek

Poslední týden v říjnu a první listopadový víkend proběhla v Trutnově mezinárodní výstava modelových železnic. Prostor tělocvičny Základní školy R. Frimla zaplnily modely železniční techniky a vlakových tratí z Polska (Klub modelářů Wolów), Německa (Klub modelářů Pirna) a České republiky (Kluby z Trutnova, České Skalice, Jičína, Dvora Králové...).

Týdenní výstavu navštívilo více než 4000 lidí – dětí i dospělých. Uvnitř expozice zůstávaly děti dětmi, dospělí se vraceli do svých dětských let. Dokonce tak, že občas nebylo k rozeznání, zda se vystavenými modely baví víc otec či dědeček, nebo příslušník nejmladší generace.

Poprvé se přehlídky železničních modelářů zúčastnilo i Muzeum papírových modelů (MPM) z Police nad Metují. Malým i větším návštěvníkům nabídlo drobnou ochutnávku z tvorby českých papírových modelářů: několik minimodelů, zvoucích k aktuální výstavě Minimodelů a samozřejmě i modely železniční techniky.

Kromě toho MPM uspořádalo v rámci doprovodného programu malou tvůrčí dílničku, prioritně zaměřenou na nejmenšího návštěvníka. Prostor dílničky se po nedělním poledni zaplnil malými modeláři téměř okamžitě a až do večera nezůstal prázdný ani minutu. Rodiče využívali možnost zabavení svých ratolestí pro krátké občerstvení nebo pro podrobnější prohlídku exponátů.

Někdy to vypadalo až tak, jako by se děti nemohli od práce „odlepit“ a pak přicházela chvíle rodičů, kteří se rozhodli svým ratolestem pomoci v zájmu urychlení výroby jednoduchého modelu. Několik tatínků i maminek se ovšem do práce zabralo tak, že se situace opakovala, ale v opačném gardu, kdy děti přemlouvaly rodiče, že už chtějí jít jinam.

Prezentace Muzea papírových modelů oživila tradiční přehlídku železničních modelů. O zájmu malých i větších návštěvníků zkusit si slepit vlastní model hovoří fakt, že ke konci dílničky už scházely téměř všechny vystřihovánky aut a staveb. Lze tvrdit, že MPM se v Trutnově prezentovalo jako moderní, ojedinělé a smysluplné Muzeum, které dokáže oslovit návštěvníky všech věkových kategorií, nerozlišujíc zda se jedná o chlapce či dívky, muže nebo ženy.

Velký obdiv zaslouží tým pořadatelů z Klubu železničních modelářů Trutnov v čele s panem Jiřím Matoulkem. Tato modelářská akce má co nabídnout každému návštěvníkovi. Daří se jim návštěvníky každoročně překvapovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám