Hlavní obsah

Mlázovskou traktoriádu zpestřila i vojenská technika

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mlázovech na Klatovsku se o víkendu konal již sedmý ročník populární traktoriády, která přilákala stovky diváků.

Foto: Jan Kaše

OT 64 R na traktoriádě v Mlázovech

Článek

Od ranních hodin se v sobotu 28. července začali do malé pošumavské vesničky Mlázovy sjíždět příznivci stále oblíbenějších traktoriád. Na trati, kterou pořadatelé připravili na louce za bývalým kravínem, čekalo na soutěžící několik náročných úseků, jejichž překonání vyžadovalo nejen dobře fungující traktor, ale především šikovnost a zručnost řidičů. Samozřejmě nebyla nouze o bahno a vodu.

Soutěž probíhala ve třech kategoriích – „Samovýroba“, tedy traktory vyrobené v garážích a dílnách nadšenců, „Historické traktory“ a samozřejmě nechyběla ani kategorie „Novodobé traktory“.

První kategorii, do které se přihlásilo celkem 26 soutěžících, ovládl Jiří Vokurka. Trať zdolal se svým strojem za neuvěřitelné dvě minuty a 16 sekund. Jenom pro srovnání – čas posledního závodníka byl osm minut a 16 sekund.

Mezi historickými traktory, kterých se na trať vydalo devět, kraloval Josef Bruckner s časem tři minuty a 13 sekund.  Prvenství v kategorii Novodobé traktory si odnesl Václav Horejš s časem pět minut.

Při vyhlášení výsledků nechybělo ani udělení zvláštních cen, a to v těchto kategoriích – pozoruhodný exponát, smolař, jezdce elegán a pozoruhodný výkon.

Zpestřením celého klání byla ukázka vojenské techniky, kterou v letošním roce zastoupil obojživelný obrněný transportér OT 64R, v minulosti využívaný armádou pro zajištění spojení. Posádku tohoto vozidla tvořilo celkem 7 vojáků, mezi nimiž nechyběli dva radisté (v klasickém provedení mohl OT 64 pojmout až 20 vojáků).

V Mlázovech pak před zvědavými zraky diváků vozidlo předvedlo, jaké jsou jeho přednosti.  Osmiválcový naftový motor Tatra o výkonu 132 kW spolehlivě a bez problémů hnal dvanáctitunový transportér přes jakoukoliv překážku.

Reklama

Výběr článků

Načítám