Hlavní obsah

Mladý týnišťský big band hlásí: Dvacet let spolu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos je to již dvacet let, co vznikl Mladý týnišťský big band, a tak je jasné, že takové výročí je třeba náležitě oslavit. Nejlepší způsob, jak může orchestr oslavit své narozeniny, je samozřejmě hudbou.

Foto: Dana Ehlová

Závěrečná děkovačka Mladého týnišťského big bandu

Článek

A právě proto se v neděli 14. října uskutečnil koncert 20 let spolu…, při němž se zaplnilo nejen hlediště kulturního domu v Týništi nad Orlicí, ale zejména v jeho první polovině také jeviště. Hostem slavnostního odpoledne byl totiž dětský pěvecký sbor Carmina z Rychnova nad Kněžnou, těleso stejně staré jako domácí orchestr.

20 let spolu… - to byly dvě a půl hodiny hudby, zpěvu a zasloužené odměny v podobě častého potlesku vděčných diváků, dvě a půl hodiny, při nichž bylo patrné, jak si všichni členové orchestru své vystoupení užívají.

V první části koncertu zazněly swingové a jazzové melodie z prvních let působení této kapely jako třeba Tipperary, New York, New York, Jezdím bez nehod nebo Summertime. Poté už přišel na řadu také sborový zpěv v podání Carminy a následovaly společné skladby jako Gloria nebo Omnes gente, Sanctus.

První skladbu druhé části Rocky – Gonna Fly Now předznamenal nástup všech členů orchestru v boxerské výbavě a županech, pod nimiž se skrývala zcela nová zelená trička s logem "mTbb". Výkon muzikantů postupně doplňovali zpěváci - Zdeňka Veselková, Jana Bahníková a Martin Růža, který za své výkony u mikrofonu sklízel snad největší, ale zcela zasloužený potlesk.

A jak vypadalo dvacet let života Mladého týnišťského big bandu? Kapela se za tu dobu stala jedním z předních českých amatérských mládežnických bigbandů, prošlo jí mnoho hudebníků, kteří se na jednom pódiu potkali i s hvězdami jazzového nebe, mezi nimiž lze jmenovat Jaromíra Hniličku, Laďu Kerndla, Vlastu Průchovu, Karla Hálu nebo Jiřího Stivína.

Po celých dvacet let vede orchestr, který se svým uměním pochlubil nejen na domácích scénách, ale také ve Francii, Německu, Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku, dirigent Pavel Plašil. Spolu s kolegou Karlem Koldinským kolem sebe v roce 1992 shromáždil mladé nadšené hudebníky, tehdejší žáky ZUŠ Týniště nad Orlicí, aby se začali seznamovat se swingovou a jazzovou muzikou.  

Také spolupráce s pěveckým sborem Carmina není jednorázová a trvá již od roku 2004. Swingové vánoce, cyklus Jana Vičara O Káče s Káčou – to byly programy, kterými obě tělesa potěšila své příznivce v minulosti. Letošní významný rok oslaví společným CD vánočních koled v netradičních aranžích – Veselé (Swingové) vánoční hody, jehož křest proběhne 9. prosince v Rychnově nad Kněžnou.   

Reklama

Výběr článků

Načítám