Hlavní obsah

Mladí z Liberecka natáčejí vlastní zprávy a filmy už deset let

Novinky, Adam Fogl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce slaví Dětská televize Liberec kulaté jubileum. Již deset let mají děti a mladí lidé z Liberce a jeho okolí možnost vytvářet vlastní televizní a filmová díla. Oslava 10. výročí se uskuteční v sobotu 26. ledna od 17 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Foto: Jakub Horáček

Mladí redaktoři a redaktorky natočili za deset let několik set pořadů

Článek

Návštěvníci oslavy budou moci zhlédnout nový dokumentární film přibližující historii liberecké redakce, jehož autorem je dlouholetý člen televize Martin Gažar. Součástí večerního programu bude i panelová diskuze s bývalými členy DTV Liberec, kteří se novinařině a audiovizuální tvorbě věnují profesně. 

Slavnostní večer je také pojat jako setkání všech bývalých a současných televizáků. „Rozesíláme pozvánky každému, kdo kdy byl členem Dětské televize Liberec,” sdělil vedoucí redakce Václav Chábera.

Libereckou redakci založila v roce 2003 Ivana Sulovská. První dva roky neměla Dětská televize své vlastní sídlo, zázemí však našla v Základní škole Vrchlického, kde se konaly první redakční rady a kde se také nacházela střižna. „Po dvou letech televize přesídlila do prostor ve Vesci, které Filmovému klubu v Liberci poskytlo Statutární město Liberec. Zde se mladí reportéři, střihači a kameramani scházejí dodnes,“ dodala Sulovská.

Za dobu existence DTV se v ní vystřídalo celkem 65 dětí a mladých lidí, kteří natočili přes 300 nejrůznějších audiovizuálních pořadů převážně zpravodajského charakteru. Většina z nich byla vysílána na regionální televizi RTM a na infokanále UPC, v současné době je tvorba mladých autorů ke zhlédnutí převážně na internetu. V roce 2008 měl premiéru první hraný snímek Deset, následovaný filmy Medvídek a Nepolíbený. V současné době členové DTV dokončují film Vobrázky z vajglů.

„Dětskou televizi Liberec tvoří její členové, vážím si každého, kdo sebere odvahu a přijde si zkusit, co taková televizní práce obnáší. Zároveň si velice cením všech, kteří Dětskou televizi Liberec v uplynulých deseti letech podpořili, ať už finančně, věcně, poskytnutím prostor, odbornou radou či dobrovolnou prací. Děkujeme,“ dodala Ivana Sulovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám