Hlavní obsah

Mladí filmaři soutěží o grant na vlastní film

Novinky, Roman Smetka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce října se mohou studenti i profesionálové ve věku 18 až 35 let přihlásit do soutěže mladých filmařů, která pěti výhercům z celé Evropy zajistí grant ve výši 7 500 eur a možnost natočit film podle vlastního scénáře. Soutěž je součástí kampaně #EUandME, kterou připravila Evropská komise.

Foto: Roman Smetka

Soutěž mladých filmařů

Článek

Na webových stránkách https://europa.eu/euandme/cs/yfc/ se do soutěže mohou přihlásit studenti filmových středních, vyšších odborných a vysokých škol, ale i profesionálové, ve věku 18–35 let, s bydlištěm v některé ze zemí Evropské unie. Součástí přihlášky musí být synopse scénáře, krátké video pořízené chytrým telefonem představující autora a ukázka snímku, který autor natočil v posledních pěti letech.

Soutěž probíhá v rámci kampaně #EUandME, která má mladým lidem ukázat konkrétní výhody života v Evropské unii. Tomu odpovídají také hlavní tematické okruhy, jež zastupují oblasti, v nichž EU svým občanům pomáhá. Do soutěže je proto možné přihlásit námět na film v jedné z těchto kategorií: mobilita, udržitelnost, dovednosti a podnikání, digitalizace, práva.

Odborná porota složená z pěti evropských filmových režisérů vybere deset kandidátů – po dvou z každé kategorie. Od ledna 2019 potom bude v průběhu pěti týdnů o vítězích rozhodovat veřejnost v online hlasování a každý týden bude věnován jedné kategorii. Oba vybraní kandidáti budou představeni veřejnosti a lidé rozhodnou, který filmový námět se jim líbí více. Každý z pětice výherců získá grant 7 500 eur a do konce dubna 2019 s podporou profesionálů zrealizuje svůj námět.

Inspirací pro mladé filmaře mohou být snímky profesionálních režisérů, jako jsou například Dalibor Matanić, Yorgos Zois či Tomasz Konecki, který předminulý týden získal ocenění na The Cannes Corporate Media & TV Awards. Jejich díla pro kampaň #EUandME jsou k vidění na https://europa.eu/euandme/cs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám