Hlavní obsah

Mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku se letos v Ostravě neuskuteční

Novinky, Zuzana Rybářová

Šampionát, který se měl konat 4. až 6. června, odvolal výkonný výbor mezinárodní federace FISAF kvůli pandemii koronaviru. Titul mistryně Evropy měla obhajovat Adéla Citová, dvojnásobná mistryně světa, která poprvé ovládla evropské mistrovství loni v Krakově.

Foto: Eventphotography.eu

Adéla Citová - mistryně světa v kategorii dospělých žen.

Článek

„Mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku bylo zrušeno rozhodnutím mezinárodní federace FISAF International, a to bez náhrady termínu. Požádali jsme o posun pořadatelství tohoto závodu na rok 2021 a s vysokou pravděpodobností nám bude vyhověno. Termín bude upřesněn a místo konání chceme zachovat v Ostravě v multifunkční hale GONG,“ informovala Jitka Literová, hlavní manažerka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a ředitelka mistrovství Evropy.

Závodníci mají celou první část letošní sezóny zásadně ovlivněnou epidemií koronaviru, zrušeny jsou již závody až do 13. dubna.

„Doufáme, že omezení nám později umožní organizovat soutěže, třeba i v omezeném režimu, tak aby závodníci, kteří se se svými trenéry připravovali na soutěže, mohli předvést nové závodní sestavy. Současná situace na nás zároveň klade nutnost upravit nominační pravidla,“ dodala Jitka Literová.

Závodníci trénují on-line a doplňují síly

Závodníci nadále trénují dle pokynů svých trenérů, využívají on-line tréninky, ale také odpočívají.

„Trénují podle zadaných úkolů individuálně a posílají videa se splněnými úkoly. Dále do přípravy zařazujeme i mentální tréninky a výzvy, do kterých se zapojují celé rodiny a další kluby,“ přibližuje současnou situaci na poli příprav ve sportovním aerobiku Jitka Hofmannová, trenérka Juniorského fitness klubu Louny, jejíž svěřenkyní je i současná mistryně světa Adéla Citová, která se v Ostravě chystala obhájit i evropské zlato. Nyní trénuje podle individuálních plánů trenérky a zároveň plní i své studijní povinnosti na vysoké škole.

„Po vyhlášení nouzového stavu vládou jsme v první řadě chtěli hlavně nastolit klid a ukázat dětem, že není vše jen o aerobiku, i když ho z celého srdce milujeme. Proto jsme v našem prohlášení, které obdrželi všichni rodiče a které jsme zveřejnili i na našem Facebooku, doporučili všem závodnicím, ať si od cvičení víceméně odpočinou, a ať si svůj nenadálý „time out“ stráví jiným způsobem. Ať se věnují pilně škole, odpočinku a volný čas tráví hlavně v bezpečí domova a využijí ho k tomu, aby pomohly s chodem domácnosti svým maminkám. Také jsme závodnicím doporučili vyklidit si pokojíček, skříně, šuplíky, tašky... Trochu je známe, takže na pár dní měly určitě práce až nad hlavu,“ svěřuje se svým pozitivním přístupem k těžké situaci další z trenérek, Bára Ptáčková z Fitness Center Báry a Hanky Šulcových. Se zásadním tréninkovým plánem vyčkává na další vývoj situace.

Diváci se mohou těšit na mistrovství ČR v říjnu v Kladně

Zástupci Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz pevně věří, že závodníky ani diváky o skvělé výkony i atmosféru mistrovství letos neošidí.

„Věříme, že podzimní část závodní sezony už bude pokračovat bez omezení. Vyvrcholit by u nás měla mistrovstvím České republiky 3. a 4. října v Kladně a mistrovstvím světa 15. až 17. října ve francouzském Agenu,“ uzavírá Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám