Hlavní obsah

Mistrovství ČR v autostopu, díl druhý: tentokrát na trase Praha - Athény - Praha

Novinky, Pavel Zíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Právě probíhá již 2. ročník Mistrovství ČR v autostopu. Loni se jelo na Gibraltar, letos posádky směřují od pondělí do Athén. Cestou tam musí projet Rumunskem a Bulharskem, cestou zpět Albánií nebo Itálií. Nejede se jen na čas, posádky vybavené GPS lokátory vkládají na web závodu své zážitky a fotky.

Foto: Pavel Zíka

12 smíšených posádek těsně před startem závodu.

Článek

Cestování autostopem již není tak populární, jako bylo v 70. a 80. letech minulého století, ale přesto se najdou mladí cestovatelé, kteří chtějí prožívat svobodu a dobrodružství na evropských silnicích. Pro ty zorganizovali pracovníci JEDU.cz 2. ročník Mistrovství ČR v autostopu.

Dvanáct smíšených dvojic jede na trase Praha - Athény – Praha s tím, že cestou tam musí projet i Rumunskem a Bulharskem a cestou zpět Albánií nebo Itálií. První posádka se objeví v Praze o víkendu, poslední do 10 dnů. Základní podmínkou účasti bylo utvořit smíšenou posádku a dosažení věku 18 let. Nutné je také mít sebou dva kvalitní mobilní telefony, protože závodníci budou vkládat na stránky www.jedu.cz/stop své zážitky a fotky a tím bojovat o přízeň publika.

Nejede se totiž jen na čas, druhým kritériem je podpora od těch, kteří budou online sledovat pohyb závodníků. Podpořit svou oblíbenou posádku můžete formou dárcovské DMS, jejíž celý výtěžek putuje ve prospěch Konta Bariery. Za vybrané peníze pojedou mladí hendikepovaní sportovci sjíždět řeky v rakouských Alpách.

Každá závodní dvojice má u sebe GPS lokátor, který nepřetržitě ukazuje, kde se která posádka nachází, jakou jede rychlostí, jak dlouho posádky čekají na další auto či v jaké jsou nadmořské výšce. Díky možnosti přepnout mapu na satelitní pohledy nebo na street view se mohou pozorovatelé podívat na místa, kde se závodníci nacházejí.

Soutěžní týmy musí cestou splnit i 5 úkolů: vykoupat se v moři, svézt se na koni či oslovi, navštívit vinařství nebo pivovar, uvařit nějaké národní jídlo a navštívit sportovní útkání. I když cílem účastníků jsou hlavně zážitky z cesty, poznání dalších nadšenců do stopování a poznávání cizích zemí, tak organizátoři připravili díky sponzorům i věcné ceny v celkové hodnotě 100 000 Kč.

Do závodu se mohou zapojit i diváci svými příběhy a konečné pořadí mohou ovlivnit pomocí DMS ve prostěch Konta Bariery, čímž zároveň podpoří i svoji oblíbenou posádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám