Hlavní obsah

Místní akční skupiny mají nové vedení národní sítě

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místní akční skupiny (MAS) z celé České republiky se sjely koncem minulého týdne do Zábřehu. Ve středu 11. března se zde uskutečnila valná hromada zastřešující organizace. Na programu byla zásadní volba nového předsedy Národní sítě Místních akčních skupin České republiky (NS MAS ČR).

Foto: archiv NS MAS ČR

Přímou volbou volily místní akční skupiny z celé České republiky v Zábřehu svého nového předsedu.

Článek

Od roku 2008 stál v čele této neziskové nevládní organizace František Winter. Ten se po sedmi letech ve funkci rozhodl dále nekandidovat. Na valnou hromadu dorazilo 144 registrovaných zástupců členských organizací. Význam události podpořil svou přítomností ministr zemědělství Marian Jurečka.

Novinkou se stala přímá volba předsedy z řad nominovaných členů výboru. Ze čtyř kandidátů vzešel jako nový předseda národní organizace Václav Pošmurný z Místní akční skupiny Posázaví.

„Nastává období stabilizace pracovního týmu organizace, období udržení dobytých pozic, zvyšování kvality aktivit členských MAS a pro ně zajišťovaného servisu profesní organizace. Doufám, že to bude období NS MAS ČR jako silné organizace a že se bude prezentovat jako uskupení, které disponuje odborníky na rozvoj venkovského prostoru a partnerskou spolupráci.“

Místopředsednictví obhájila Místní akční skupina Opavsko v čele s Jiřím Kristem a Místní akční skupina Český Západ – Místní partnerství prostřednictvím Jana Floriana. Novým sídlem zastřešující národní organizace se stává Benešov.

Národní síť Místních akčních skupin České republiky, z. s. je společenstvím sdružujícím organizačně samostatné právnické osoby - místní akční skupiny, pracující formou komunitně vedeného místního rozvoje  metodou LEADER ve prospěch venkova. Hlavním posláním je sdružovat místní akční skupiny, rozvíjet spolupráci se subjekty a organizacemi působícími na venkově a hájit společné zájmy členských MAS vůči státu. Mezi základní principy se dále řadí prosazovat transparentní, rovné a administrativně jednoduché stanovení pravidel pro fungování MAS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám