Hlavní obsah

Mireille Mathieu si v poslední době zamilovala Prahu

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelně tu koncertuje, natočila zde své poslední album a na Pražském hradě videoklip a uvede premiéru svého nového koncertu v pražském Kongresovém centru 7. března příštího roku.

Foto: archív autora

Mireille Mathieu

Článek

Posluchače i kritiky udivuje Mireille Mathieu po léta svou zvláštní odtažitostí, s níž neosobně plní umělecké záměry jako robot nebo loutka na provázku, a přitom všechny fascinuje brilantní pěveckou technikou a ohromující pracovitostí.

Mireille Mathieu procestovala svět křížem krážem a už v roce 1967 přijela poprvé do Prahy. Ale málo zaplněná Sportovní hala ji rozplakala, a tak přijela znovu až za dvacet let. V rámci mezinárodního festivalu populární hudby Intertalent vystoupila za doprovodu Orchestru Václava Hybše v roce 1987 dva dny po sobě ve vyprodané pražské Lucerně. Ale stejně byla rozladěná. Dostala totiž náruče karafiátů a právě tyhle květiny z duše nesnáší. A taky se jí nelíbilo, že v programové brožuře několikadenního festivalu Intertalent má stejně velkou fotografii jako Helena Vondráčková a Karel Gott. Nechápala, jak je to možné, když ona je mnohem větší hvězda.

Do Prahy se pak vrátila hned několikrát až v tomto desetiletí, kde vyprodané koncerty už proběhly bez problémů. A Prahu si doslova zamilovala! Natočila zde s Pražským symfonickým orchestrem pod taktovkou Jérôme Kuhna své poslední album Mes Classiques, na které nazpívala skladby klasiků - Čajkovského, Mozarta, Brahmse, Schuberta, Verdiho a Händela. Video k písni Le premier regard d´amour, což je její verze Čajkovského Koncertu b moll pak natočila ve Španělském sále a v reprezentačních prostorách Pražského hradu.  V pražském Kongresovém centru 7. března příštího roku uvede premiéru svého nového koncertního programu.

Mireille Mathieu se narodila před třiasedmdesáti lety, 22. července roku 1946, ve francouzském papežském městě Avignonu. Mireille Mathieu od dětství snila, že se jednou stane zpěvačkou. Že bude druhou Edith Piaf.

V roce 1965 se Mireille rozhodla zúčastnit místní soutěže ve zpěvu, na které suverénně získala první cenu a pozvání do Paříže na televizní natáčení. V Paříži zanedlouho zvítězila v jedné televizní soutěži věnované památce Edith Piaf. V ní zastínila věrnou kopii téhle legendární francouzské zpěvačky, o čtyři roky starší a mnohem známější Georgette Lemair. Mireille Mathieu zpívala repertoár Edith Piaf tak, že publikum uvěřilo, že se objevila další prostá dívka předurčená ke slávě, a plakalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám