Hlavní obsah

Mimořádná vedra a sucha si v Královéhradeckém kraji vyžádala mimořádná opatření

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz rozdělávání otevřených ohňů na lesních pozemcích a v přírodním prostředí, táboření mimo vyhrazených míst, odhazování hořících nebo doutnajících předmětů ve volné přírodě i v lese a také zákaz vjezdu a stání motorových vozidel, která nejsou určena k pracovní hospodářské činnosti v lese.

Foto: HZS (archiv)

Na území Královéhradeckého kraje platí mimořádná opatření v souvislosti s extrémním suchem

Článek

Tato mimořádná opatření platí od 23. července až do odvolání na celém území Královéhradeckého kraje. Důvodem je dlouhodobé extrémní sucho, které by podle předpovědí mělo trvat i v příštích dnech.

Nařízení krajského hejtmana bylo vydáno na základě návrhu ředitele Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Františka Mencla, který posoudil situaci ve vývoji četnosti evidovaných událostí spojených se zásahy při požárech v lese a volné přírodě jako nebezpečnou.

V období zákazu, tzn. až do odvolání mimořádných opatření, nesmějí také vlastníci, správci a osoby zajišťující nebo provádějící hospodářskou činnost pálit klest a dřevní zbytky v lese ani ve volné přírodě a dále nesmějí používat při práci mechanizační prostředky, které nejsou opatřeny lapači jisker. Zároveň musí prověřit dosažitelnost vodních zdrojů k hašení případných požárů a zajistit průjezdnost příjezdových cest do lesních porostů.

Obce a jejich samosprávy pak mají za povinnost zajistit trvalou akceschopnost a připravenost jednotek sborů dobrovolných hasičů, provádění kontroly nad dodržováním stanovených opatření na svých katastrálních územích a zároveň jsou povinny informovat o vydaném nařízení i jeho konci.     

Reklama

Výběr článků

Načítám