Hlavní obsah

Mikulovský strom rozsvítí svatý Mikuláš

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu plánuje Mikulov na Mikulášskou nadílku, kterou město pořádá 5. prosince.

Foto: Martin Tesařík
Článek

Na mikulovské Náměstí dorazí kočár se svatým Mikulášem příští pondělí v pět odpoledne. Se svými nebeskými i pekelnými pomocníky všem dětem nadělí sladké balíčky a vydá pokyn k rozsvícení vánočního stromu.

„Je to krásně rostlý smrk, sice není tak vysoký jako loni, ale i se svými zhruba devíti metry bude chloubou vánočního města,“ nechal se slyšel místostarosta Mikulova Eduard Kulhavý.

Strom pochází přímo z Mikulova, stál na Vídeňské ulici. „Není to pravidlo. Mívali jsme smrky i odjinud, tím se ale zvyšovaly náklady, nejen za strom samotný, ale taky za dopravu,“ doplnil místostarosta s tím, že letos radnice ušetří. Majitel stromu jej totiž věnuje darem. „Rád se ho zbaví a konec konců může být hrdý, že všichni občané a turisté budou obdivovat právě jeho strom,“ žertoval Kulhavý.

Na konstrukci pódia se ten večer objeví plechová schránka na dopisy pro Ježíška, kam můžou děti své vzkazy a přání vhazovat až do Štědrého dne. Proudem poteče čertovské pití, méně otrlým nabídne mikulášské menu nebeské nápoje. Komu vyhládne, může si u ohýnku opéct ďábelský špekáček.

Mikulášské veselí bez čertů pro nejmenší připraví v předvečer svatého Mikuláše metodisté na Továrně v Purkyňově ulici. Čertovské harašení naopak propukne 6. prosince půl hodiny po čtvrté odpolední v sále mikulovského Domu dětí a mládeže.

Vůbec první zastávku si ale Mikuláš s družinou ve městě pod Pálavou udělá už v sobotu 3. prosince, a to v Hotelu Zámeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám