Hlavní obsah

Mikulovský gourmet festival nahlédne do kuchyně Dietrichsteinů

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIKULOV GOURMET FESTIVAL slaví letos páté výročí. Velkolepá oslava kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny začíná v Mikulově v pátek 6. června a potrvá celý víkend.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Letošní 5. ročník festivalu vzdává hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichsteinů s reminiscencí na jejich letní kratochvíle. „Inspirovali jsme se v kuchyni Maxmiliána I., který byl druhým pánem na mikulovském panství Dietrichsteinů a působil ve službách císaře Rudolfa II. jako komoří a štolba. Jeho životní vášní byl lov a jeho lovecké hostiny byly vyhlášenou událostí pro celé císařství,“ říká organizátor festivalu Petr Marcinčák.

Festivalová menu pro sedmero restaurací, které jsou do akce zapojeny, jsou připravena, stejně jako vína z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík. Servírovat se budou lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů.

V hotelu Eliška bude vařit Miroslav Husák, v hotelu Marcinčák Jan Horký, v hotelu Maroli Martin Svatek, Zámeckou restauraci ovládne kuchařské umění Jaroslava Kozdělky, v restauraci Aquarium Relax se představí Petr Vlásek. Ve speciálně připravené Rybí restauraci v lomu Mariánský mlýn bude vařit Patrik Bečvář a v restauraci Pod Svatým kopečkem Radek David.

Právě tato nově zařazená restaurace, která vznikne speciálně v přírodní kulise úpatí Svatého kopečku s výhledem na celý Mikulov, je jednou z novinek letošního kulinářského setkání. Organizátoři tak navazují na snahu pánů z Dietrichsteinu o sepětí člověka s krajinou a současně o vnímání země jako bohaté zahrady, která člověku přináší své plody.

Všechna festivalová menu jsou velmi pestrá. Podávat se bude například krémová polévka z cuket s restovanými smrži a olejem z medvědího česneku nebo račí závin s marinovanou mrkví v citrusech a petrželovou majonézou. Milovníci zvěřiny jistě ocení zaječí stehno na víně s pastiňákovým pyré či dančí hřbet s povidlovou omáčkou a lanýžovým prachem. Sladkou tečkou na závěr může být jahodový řez či tvarohové knedlíčky s meruňkovým cullis a skořicovou zmrzlinou.

„Snažíme se objevovat a nalézat novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s Národním týmem kuchařů a cukrářů AKC ČR je každý rok nastavena laťka gastronomické úrovně festivalu velmi vysoko. Ale sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představuje jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region,“ vysvětlil hlavní smysl dnes již tradičního gurmánského setkání jeho hlavní organizátor a známý moravský vinař Petr Marcinčák.

Gourmet tour po sedmi restauracích začíná v pátek 6. června a vyvrcholí v neděli 8. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám