Hlavní obsah

Mikulovské výtvarné sympózium "dílna" pokřtilo nový katalog Dobrej ročník

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulovské výtvarné sympózium „dílna“ vstupuje do svého jubilejního dvacátého ročníku. Ten proběhne od 13. července do 17. srpna. Ještě než letní setkání výtvarníků na mikulovském zámku vypukne, pokřtili účastníci loňského 19. ročníku pod kurátorským vedením Martina Dostála katalog Dobrej ročník.

Foto: Jitka Chromá

Mikulovský starosta Rostislav Koštial pokřtil nový katalog společně s kurátorem 19. ročníku "dílny" Martinem Dostálem a ředitelem muzea Petrem Kubínem

Článek

Publikace, která mapuje vždy uplynulý ročník, spatřila světlo světa v sobotu 20. dubna v galerii Konvent.

Zároveň zde byl představen kurátor jubilejního dvacátého sympozia. Bude jím mikulovský rodák, výtvarník, hudebník a umělecký organizátor Libor Lípa. K letní tvorbě přizval všechny kurátory předešlých devíti ročníků. „Věřím, že to bude bohaté a velké. Dvacítka je moc důležitá, a tak budeme nejenom tvořit, ale i oslavovat,“ řekl na křtu Libor Lípa.

Mezi nejznámější účastníky 20. ročníku MVS „dílna“ patří fotograf Antonín Kratochvíl, nositel cen World Press Photo a Czech Press. V létě do Mikulova přijede tvořit také výtvarník Jiří David, který patří k vůdčím postavám postmoderny, akademická malířka Margita Titlová Ylovsky, sochař Jiří Sobotka, šperkařka Eva Eisler, která zároveň působí v oblasti architektury a designu. Zástupcem videoartu a multimediálních vyjádření bude Petr Zubek společně s konceptuální umělkyní Milenou Dopitovou, jejíž díla jsou sociálně zaměřena. Kurátor vyzval ke spolupráci také Jiřího Ptáčka a Martina Dostála, teoretiky, kteří se budou po celou dobu sympozia věnovat psaní odborných textů pro média a odborná periodika. Jejich teoretické výstupy budou využity při zahájení a ukončení „dílny“ a při dalších výstavách tohoto ročníku.

Mikulovské výtvarné sympózium patří mezi prestižní akce podporované Ministerstvem kultury České republiky. „Velmi nás těší, že projekt sympozia získal ze všech předložených projektů v letošním grantovém řízení ministerstva kultury nejvyšší hodnocení. Tento fakt svědčí o tom, že se mezi odbornou veřejností jedná o etablovanou a kladně hodnocenou akci,“ uvedl Rostislav Koštial, starosta města Mikulova.

Mikulovské sympózium „dílna“ se za dvacet let existence zasloužilo o vznik řady vynikajících českých výtvarných děl a město Mikulov pořádáním této akce získalo unikátní reprezentativní kolekci moderního umění. Sbírka již obsahuje okolo tři sta padesáti výtvarných děl mnoha výtvarných oborů a její hodnota podle znaleckých posudků dosahuje přibližně šestadvaceti milionů. Sympózií se za dobu jeho trvání zúčastnilo již více než sto výtvarných umělců z České republiky i zahraničí. Jedná se o jednu z největších sbírek současného výtvarného umění u nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám