Hlavní obsah

Mikulovské výtvarné sympozium "dílna" pokřtí svůj nový katalog

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulovské výtvarné sympozium "dílna" patří neodmyslitelně k prestižním kulturním záležitostem města Mikulova. V roce 2013 oslavilo již svoji „dvacítku“.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

S loňskými autory a možná i s těmi letošními se všichni příznivci „dílny“ mohou setkat na oficiálním KŘTU KATALOGU|PUBLIKACE MVS "DÍLNA" 2013 – 20. | Plošná věc. Slavnostní setkání v sobotu 22. března od 18.30 hodin proběhne v Klubu No. 292 na ulici Piaristů v Mikulově. O hudební doprovod se postará Kaz band.

„Pro všechny je připraven nový katalog a nastíníme také program nadcházejícího letošního ročníku,“ řekla Marcela Effenbergerová za organizační tým MVS “dílna“ a za o. s. Společnost pro MVS "dílna".

Nový katalog "dílny" je koncipován jako knižní publikace, která prostřednictvím rozhovorů přibližuje nejen myšlení a tvorbu zúčastněných autorů, ale také se stala alespoň dílčím dokumentem o proměnách současného českého a potažmo středoevropského výtvarného umění.

Kromě textů obsahuje kvalitní reprodukce děl, jež se stala součástí sbírky současného umění města Mikulova, dokumentární fotografie z průběhu akce a odborné zhodnocení zpracované zúčastněnými teoretiky. Svůj text přidal také starosta města Rostislav Koštial a kurátor ročníku Libor Lípa.

Sbírka současného výtvarného umění města Mikulova je díky 20. "dílně", jejímiž účastníky byli Margita Titlová Ylovsky, Jiří Sobotka, Eva Eisler, Antonín Kratochvíl, Jiří David, Petr Zubek, Milena Dopitová, Jiří Ptáček, Martin Dostál, již zmíněný Libor Lípa a Kristýna Kašparová bohatší o dalších dvaatřicet převážně plošných výtvarných děl.

„Díla z 20. ročníku MVS "dílna" byla znalkyní v oboru výtvarného umění ohodnocena celkem na 3 310 000 korun,“ upřesnila Marcela Effenbergerová.

Letošní 21. ročník organizátoři již intenzivně připravují. Proběhne od 12. července do 9. srpna 2014 a kurátorem bude malíř doc. Stanislav Diviš.

Ten do Mikulova pozval umělce z Čech i zahraničí – Guillermo Aymerich (Španělsko), Václav Bláha (ČR), Jan Pištěk (ČR), Aldin Popaja (Bosna) a Laco Teren (Slovensko). Sestavu renomovaných autorů doplní jako obvykle student některé z výtvarných škol v roli „technického asistenta“.

Reklama

Výběr článků

Načítám