Hlavní obsah

Mikulovem bude celý týden znít klavír

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 16. srpna se mikulovská Základní umělecká škola již počtrnácté stane dějištěm Klavírních kurzů Mikulov Audaces fortuna iuvat. Po celý týden bude Mikulovem znít klavír a odvážným bude přát štěstí.

Foto: Jitka Sobotková

Základní umělecká škola v Mikulově bude hostit 14. ročník klavírních kurzů

Článek

Mikulovské klavírní kurzy si za dobu své existence vydobyly prestižní místo na mapě vzdělávacích uměleckých aktivit. Jsou určeny pro studenty základních a středních uměleckých škol, setkávají se zde hudbymilovní amatéři i budoucí profesionálové.

"Pod vedením vynikajících pedagogů klavírní hry základního, středního i vysokého uměleckého školství si na kurzech účastníci prohlubují své umění, motivaci i inspiraci," řekla za organizátory ze Sdružení hudebníků města Mikulov Monika Czajkowská.

Podle jejích slov letošní zájem o účast překonal minulé ročníky a do města pod Pálavou se sjíždějí účastníci z celé České republiky, ze Slovenska i vzdálenějšího končin.

Součástí celotýdenních klavírních kurzů jsou i koncerty pro veřejnost. V sobotu 17. srpna se od 19 hodin v zámeckém sále uskuteční klavírní koncert Ivo Kahánka jednoho z nejlepších českých pianistů, vítěze řady prestižních světových soutěží, mj. i vítěze Pražského jara. "Netradiční lahůdkou bude jeho komorní provedení dvou klavírních koncertů Mozarta a Chopina, které jsou běžně známé s doprovodem orchestru," pozvala na zahajovací koncert Monika Czajkowská.

Klavírní recitál v úterý 20. srpna bude letos patřit Lucii Czajkowské, která je absolventkou Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a v současné době pokračuje v následném doktorandském studiu na univerzitě v Londýně. Její citová invence a bohatá koncertní činnost v tuzemsku i zahraničí je příslibem nevšedních zážitků. Koncert v zámeckém sále začíná v 19 hodin.

Ve čtvrtek 22. srpna se v podvečer představí na svém závěrečném koncertě účastníci klavírních kurzů a v pátek 23. srpna zazní v sále ZUŠ Mikulov odpolední matiné.

"Doufejme, že i tahle letošní, trochu adolescentní, „čtrnáctka“ bude dalším šťastným rokem v historii kurzů," dodala Monika Czajkowská.

Reklama

Výběr článků

Načítám