Hlavní obsah

Mikulov se zapíše do České knihy rekordů

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebe nad mikulovským amfiteátrem rozzářily stovky balónků štěstí. Ve čtvrtek 28. října si jej tam přišlo vypustit na tisíc lidí. O zápis do knihy rekordů se nakonec postaralo přes devět set lampiónů.

Foto: Daniel Kamenár

Nebe nad Mikulovem rozzářilo přes devět set balónků štěstí.

Článek

V Mikulově překonali dosavadní dobříšský rekord o 286 balónků. A rozdíl mohl být ještě větší nebýt několika nedočkavců, kteří začali vypouštět balónky s předstihem.

„Mikulov zapíšeme do České knihy rekordů, protože tady na jednom místě vyletělo na oblohu 901 balónků. Ve skutečnosti jich sice bylo ještě o šedesát čtyři více, ale ty jsme neuznali, protože je lidé vypustili buď dříve anebo vně areálu,“ vysvětlil Miroslav Marek z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Navzdory zimě si pokus o nový český rekord nenechalo ujít přes tisíc lidí. Chvílemi se tvořily fronty až ke vchodu amfiteátru. „Všichni měli obrovskou trpělivost, i když na start museli čekat přes hodinu, to mě překvapilo. Samotný rekord vlastně ani není tolik důležitý jako to, že někdo dal impuls k tomu, aby se lidé sešli, notabene ještě na státní svátek,“ okomentoval akci Marek.

Na amfiteátr přitom nepřišli jenom místní, účast byla doslova mezinárodní. „Fantastický zážitek, ohromná síla a skvělá myšlenka. Lidé si na balónky psali svá přání a tužby. Nečekala jsem, že nás tady bude tolik,“ neskrývala nadšení Lucie Nezbedová z Tišnovské Nové Vsi, která vypustila lampión se svým přítelem a s kamarádem z Finska.

Až takový zájem však nikdo z pořadatelů nečekal, a tak se stalo, že na několik desítek zájemců už balónky nezbyly. „Příští rok to určitě napravíme a budeme zásobeni tak, aby se dostalo na všechny,“ slíbil Roman Kopřiva. Ten chce ve spolupráci se společností Mikulovská rozvojová udělat z vypouštění balónků tradici.

Na rozdíl od lampionových průvodů, které podle něj většina vnímá jako přežitek, jsou létající lampiony stále oblíbenější. „Navíc jsou vyrobené ze speciálního, morušového papíru, který se do týdne rozloží,“ zahnal obavy všech ekologů Kopřiva.

V hlavě se mu přitom rodí už další nápad na český rekord, a to nejdelší silvestrovský ohňostroj. Kde jinde než v Mikulově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám