Hlavní obsah

Mikulášská jízda parní Šlechtičny vedla údolím řeky Svatavy

Novinky, Václav Mikeš

V sobotu 5. prosince se údolí řeky Svatavy zahalilo do oblaků kouře. To se parní lokomotiva Šlechtična v rámci 21. ročníku Mikulášské jízdy vydala na cesty ze sokolovského nádraží do zastávky Hřebeny.

Foto: Václav Mikeš

parní vlak je připraven k odjezdu

Článek

Zastávka Hřebeny a přilehlé údolí se zříceninou hradu Hartenberg se zalidnily množstvím návštěvníků. Přijížděli s párou od Sokolova, s motorem od Kraslic a z Německa, auty ze všech směrů. Trasu od nádraží přes hrad na cikánský dvůr nebo naopak absolvovalo několik tisíc účastníků. Jenom předplacených dětských jízdenek bylo 1250.

Hned na nádraží bylo první peklo a trasa pokračovala přes další stanoviště na nádvoří hradu. Tam bylo jedno z center s nepřetržitým programem, občerstvením a možností nákupu. Dále kolem čertů v klecích, Mikuláše do dalšího pekla, kde si musely život vyhrát v kostkách. A je tu cikánský dvůr, konečně děti obdržely balíček, dostaly buřtíka k opékání a zapojily se do dalšího programu.

Na jednotlivých stanovištích děti plnily úkoly, za které obdržely malé odměny. V peklech zjistily, že s čerty opravdu nejsou žerty. Na obou centrech se střídala vystoupení tanečníků, šermířů, kouzelníka, loutkového divadla i divadla z Bedny. Zněla vánoční i historická hudba. To vše podpořeno dostatečným množstvím stánků s občerstvením a možností zakoupení upomínkových předmětů.

Velkým zážitkem byla i vlastní jízda historickým vlakem v oblacích páry s Mikulášem a anděli. A že v dnešní neklidné době pořadatelé nezanedbali ani bezpečnost, dokládala přítomnost četníků ve vlaku. Hned se všichni cítili bezpečněji.

Po osmé hodině večerní se údolí opět ponořilo do ticha a nezbývá než poděkovat všem účastníkům a pořadatelům a těšit se na příští ročník. Nebo snad na léto - 140. výročí otevření kraslické dráhy by si podobnou akci určitě zasloužilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám