Hlavní obsah

Meziškolní konference vyvolala mezi středoškoláky diskusi o vzdělávání či přístupu k módě

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři tematické okruhy čekaly minulý týden na studenty během 8. Meziškolní konference, která se konala v Mramorovém sále České spořitelny v Praze. Diskusi vyvolala především témata o stávajícím výukovém sytému a jejich představě o moderní výuce. Projekt pořádá nezisková organizace Dělej co tě baví.

Foto: Dělej co tě baví
Článek

Dvacet sedm středoškoláků ze šesti pražských středních škol dostalo příležitost prezentovat své názory před publikem v rámci programu dalšího ročníku Meziškolní konference. Tu pořádá už od roku 2011 organizace Dělej co tě baví. Jejím cílem je naučit mladé lidi vystupovat na veřejnosti, předkládat své myšlenky, umět o nich diskutovat a obhajovat je.

„I pro tentokrát jsme vybírali témata, o kterých se ve společnosti hodně mluví, a které se mladých lidí často dotýkají,“ nastínila Jiřina Faloutová, ředitelka pořádající organizace Dělej co tě baví, a dodala, že nejvíce emocí vyvolalo u studentů téma „Moderní výuka 21. století“. Studenti se dále vyjadřovali k tématům „Oblékám si fast nebo slow fashion a proč?“, „Geniální dítě nebo šprt?“ a „Zábava, sport a umění na hraně versus moje práva u nás a jinde v Evropě.“

„Naším cílem je tuto akci rozšířit do krajských měst. Zájem o tuto aktivitu projevily také partnerské organizace v Srbsku a Španělsku.”

Kromě odvážných studentů se svými příspěvky vystoupili také odborníci z praxe. O konzumu v módním průmyslu a jeho dopadu na životní prostředí promluvila Tereza Špinková, která je kurátorkou a publicistkou. Přednášku „Moderní výuka 21. století“ doplnil Dominik Schreier z platformy SQRT4.eu také o ukázku 3D tisku. V průběhu dne se představily krátké filmy z produkce Evropské komise.

Meziškolní konference je součástí dlouhodobého projektu „Můžu ti pomoct“, jehož cílem je prevence rizikového chování mladých lidí a snaha poskytnout jim zajímavé alternativy pro trávení volného času.

Partnerem a odborným garantem akce je od začátku Pražské centrum primární prevence. Konference vznikla také za přispění Magistrátu hlavního města Prahy, Zastoupení Evropské komise v ČR a Nadace České spořitelny, která poskytuje prostory.

DĚLEJ CO TĚ BAVÍ z.ú. je nezisková organizace motivující děti a mládež k pohybu, kreativitě, rozvíjení vlastní osobnosti. Svou aktivitou hledá rovnováhu mezi rychle se šířícími lákadly digitálního světa a tolik potřebnou fyzickou aktivitou dnešních dětí. Právě díky častým akcím zaměřených na sport a kreativitu se snaží o návrat dětí k přirozenému pohybu. Další snahou organizace je zábavnou formou šířit mezi děti a mládež základní hodnoty, které je následně formují k jejich zdravému rozvoji a proaktivnímu přístupu ke svému okolí. Hlavní motto, o které se nezisková organizace opírá ve všech svých činnostech, je sociální rovnost, zdravý, slušný přístup k životu, a ohleduplnost k přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám