Hlavní obsah

Mezinárodní organizace A Rocha otevřela Centrum Keithe Morrise v Dobrém na Rychnovsku

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Mezinárodní křesťanská ochranářská organizace A Rocha má od roku 2011 své české centrum v Dobrém na Rychnovsku, kde vykoupila objekt bývalé Krupárny s přilehlými pozemky.

Foto: Dana Ehlová

Centrum Keithe Morrise v Dobrém na Rychnovsku

Článek

Velkým svátkem pro A Rochu byla neděle 15. září, kdy se uskutečnilo slavnostní otevření Ekologického centra, které bylo symbolicky pojmenováno po Angličanovi Keithu Morrisovi, duchovním otci, jenž společně s Pavlem Světlíkem, kazatelem Církve bratrské, inicioval založení této organizace v České republice.

Tomu však předcházelo šest měsíců každodenní práce, neboť A Rocha spolu s polským partnerem – obcí Radkow – uspěla v grantovém řízení, a tak mohla díky dotaci z programu OPPS ČR-PR 2007-2013 vyhlašovaného Euroregionem Glacensis začít realizace projektu s názvem Spolu pro lidi a přírodu.

Zatímco v Dobrém vznikla multifunkční místnost, kuchyňka a sociální zařízení, v Radkowě dochází z prostředků dotace k rekonstrukci přírodního amfiteátru. To vše položí základ pro pokračování projektu a pořádání společných akcí na obou stranách česko-polské hranice.

Nedělní slavnosti se samozřejmě zúčastnili zástupci polského partnera a zároveň členové Morissovy rodiny, kteří vlastnoručně odhalili pamětní desky s motivy vážek, které měl Keith Morris velmi rád.

Hlavní činností A Rochy je výchova zaměřená na ekologii a odpověď Pavla Světlíka na otázku, jaké nejbližší akce má centrum v plánu, to plně potvrdila: „Ve dnech 26. až 29. září pořádáme výstavu Houby Podorlicka. Začínáme ve čtvrtek identifikačním odpolednem za účasti mykologů a přednáškou na téma Nové poznatky o jedovatosti hub. Od pátku pak bude výstava přístupná veřejnosti a zejména první den počítáme s návštěvou škol. Další akcí je Podzimní evropský festival ptactva v sobotu 5. října. Na několikakilometrové procházce bude účastníci pozorovat a sčítat ptactvo, využijeme i pozorovatelnu na louce za centrem. Obě tyto akce samozřejmě proběhnou ve spolupráci s polským partnerem.“

Vedle výukových programů a akcí by měly pokračovat i stavební práce v prvním podlaží centra, kde je plánován vznik další učebny, v níž budou umístěny sbírky ptáků, které se nyní restaurují. Přestože je  rekonstrukce dalších částí objektu bývalé krupárny - dnes už Centra Keithe Morrise -závislá na přísunu financí, zástupci A Rochy věří, že se práce nezastaví a centrum bude brzy plně funkční.

Reklama

Výběr článků

Načítám