Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka je významnou kulturní akcí regionu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 29. září bude v kostele sv. Václava zahájen třetí ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a hned na prvním koncertu vystoupí špičkoví hudebníci - legendární trumpetista Miroslav Kejmar a varhaník Aleš Bárta. Součástí slavnostního zahájení se stane i udělení ceny festivalu.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)
Článek

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka se za velmi krátkou dobu stal významnou kulturní akcí celého regionu. Koncerty hostí města Dobruška, Opočno a Nové Město nad Metují.

Svým názvem festival připomíná osobnost Františka Vladislava Heka (1769–1847), dobrušského rodáka, vlastence a hudebního skladatele, kterému se dostalo lekcí i od Wolfganga Amadea Mozarta a jehož autobiografie se stala základem pro Jiráskův román F. L. Věk zfilmovaný Českou televizí.

Jestliže umělecký ředitel festivalu Pavel Svoboda prohlásil „Chci, aby na festivalu hráli ti nejlepší muzikanti z daného oboru, o kterých vím nebo je znám“, platí to zcela nepochybně už o protagonistech úvodního koncertu letošního ročníku.

Miroslav Kejmar - dlouholetý sólo trumpetista České filharmonie (1970-2008), účinkuje v několika komorních žesťových sdruženích, především ale trvale spolupracuje se souborem Pražských žesťových sólistů, jehož je zakládajícím členem.

Jako sólový hráč je znám nejen v Evropě, ale i v Japonsku. V roce 1998 byl pozván ke spolupráci s exklusivním souborem „Ten of the Best“ s mezinárodním obsazením. Mimo své působení v klasické hudbě hrál 15 let s orchestrem V. Hybše, orchestrem K. Gotta nebo K. Vlacha.

Je profesorem Pražské konzervatoře a působí v Japonsku na tzv. Master class jako lektor hry na trubku.

Varhaník Aleš Bárta je vítězem Pražského jara i mezinárodních soutěží v Budapešti, Linci a Lipsku. Mimo domov koncertoval v mnoha zemích Evropy a také v Turecku, USA, Japonsku a Číně. Byl hostem mezinárodních festivalů např. v Praze, Bratislavě, Lipsku, Istanbulu, Hongkongu, Tokiu, Londýně nebo Curychu. Během turné po Japonsku v roce 1998 otevíral svým vystoupením novou koncertní síň v Jokohamě.

Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem, jako sólista vystupuje s předními symfonickými a komorními orchestry (Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Virtuosi di Praga, Pražský komorní orchestr) a význačnými sólisty. Jeho koncertní repertoár obsahuje stěžejní díla světové i české varhanní tvorby od baroka po současnost.

V rámci každého ročníku je udělena Cena MHF F. L. Věka a Pavel Svoboda již prozradil, která osobnost z oblasti kultury ji letos převezme: „Předání ceny festivalu za přínos regionu v oblasti kultury a hudby bude součástí zahajovacího koncertu v kostele sv. Václava v Dobrušce. Prvním laureátem byl Luboš Sluka, vloni doc. Václav Rabas. V letošním roce převezme ocenění Ivo Kašpar z Opočna, který je předsedou tamního Klubu přátel hudby. Více než dvacet let neúnavně pořádá koncerty klasické hudby a s minimálním rozpočtem dělá doslova zázraky. Jsem přesvědčen, a spolu se mnou celý organizační výbor, že právě jeho práce si ocenění zaslouží.“  

Další specialitou festivalu je také to, že dává impulzy k tvorbě nových kompozicí. Letos se tak stane 10. listopadu v synagoze v Dobrušce, kde bude během harfového recitálu Jany Bouškové, profesorky Královské konzervatoře v Bruselu uvedena světová premiéra kompozice významné skladatelky Ivany Loudové nazvaná Za starých časů na téma chorálu Soudce všeho světa, bože (mimo jiné ústřední melodie seriálu F. L. Věk).  

Reklama

Výběr článků

Načítám