Hlavní obsah

Městská policie Ostrava značí syntetickou DNA jízdní kola

Novinky, Josef Zajíc

Ve dnech 11. července a 12. července značila Městská policie Ostrava zdarma zájemcům jízdní kola i elektrokola syntetickou DNA. Tato služba občanům Ostravy se bude opakovat také v pondělí a úterý v Ostravě-Zábřehu.

Foto: Josef Zajíc

Evidence a značení syntetickou DNA . Městská policie Ostrava. Evidence může byt provedena občanovi ČR staršímu 15.- ti let.

Článek

Jedná se o metodu, kdy se na jízdní kolo, nebo kompenzační pomůcku, nanese roztok lepidla, UV složky, mikrotečky a syntetické DNA. Na viditelná místa jsou dále nalepeny nálepky informující o značení kola, které slouží jako primární prevence před odcizením. Takto označené jízdní kolo je zaevidováno v databázi Městské policie Ostrava a také zaevidováno v Národním registru forenzního identifikačního značení.

Právě tuto službu poskytovala na Dětském dopravním hřišti na ulici Orebitská v Ostravě - Přívoze Městská policie Ostrava.

"Mám kolo, které je dražší. Mám ho dva roky, zatím jsem neměla problémy. Ty by mohly nastat, kdyby se mi ho pokusil někdo odcizit, a tak jsem se rozhodla využít této služby. O službě jsem se dozvěděla na webu. Předem jsme se s kamarádkou objednaly a teď jsme tady. Předpokládám, že značení syntetickou DNA pomůže v případě, že budu na dovolené v místech, kde se kolo hůře zabezpečuje," řekla na akci Nela z Ostravy.

Další značení bude v pondělí 15. července a v úterý 16. července 2019 od 7,00 do 15,00 hodin na služebně Městské policie Ostrava v ulici Výskovická 2995/40 v Ostravě-Zábřehu.

Co je potřeba k aplikaci syntetické DNA:

Jízdní kolo si může nechat označit pouze osoba starší 15 let.

Musí předložit platný občanský průkaz.

Doklad o nabytí jízdního kola. Je možné sepsat přímo na místě čestné prohlášení o nabytí kola v případě, že doklad zájemce nemá.

Zájemce si může nechat označit kolo jen po předchozím objednání na telefockém čísle 720 735 110.

Evidence a značení syntetickou DNA je financováno z dotačního programu Ministerstva vnitra. Pro občany je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám