Hlavní obsah

Matěj Kovanda představil v Židlochovicích violoncello

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní umělecká škola Židlochovice uspořádala ve středu 30. března v Robertově vile violoncellový recitál Matěje Kovandy, studenta brněnské konzervatoře. Před jeho koncertem vystoupila houslistka Michaela Oprchalová.

Foto: Jiří Smutný

Matěj Kovanda

Článek

Michaela Oprchalová je žákyně 3. ročníku ZUŠ v Židlochovicích. S klavírním doprovodem Jany Zaviačičové přednesla Koncert G dur, 1. větu Allegro Antonia Vivaldiho a Uherský tanec č. 5 Johannese Brahmse.

Matěj Kovanda je absolventem ZUŠ v Oslavanech a v současné době studuje hru na violoncello ve 4. ročníku brněnské konzervatoře u profesora Václava Horáka. Jeho ročníkovou učitelkou je Kateřina Zezulová.

V Židlochovicích přednesl s klavírním doprovodem Heleny Fialové Suitu C dur Gigue Johanna Sebastiana Bacha, Sonatu G dur, 1. a 2. větu, Luigiho Boccheriniho a Koncert A moll Charlese Camille Saint-Saense.

Pavel Janeček, který koncert uváděl, uvítal možnost slyšet v Židlochovicích violoncello, neboť hra na tento nástroj se ve zdejší ZUŠ nevyučuje. Navíc stihl violoncello posluchačům detailně představit a popsat jeho jednotlivé části. Návštěvníci koncertu se tak například dověděli, že zadní deska je z javoru, přední z pomalu rostoucího smrku a hmatník z ebenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám