Hlavní obsah

Máte rádi víno? Špičkový sommelier vás naučí porozumět mu

Novinky, Petr Žabka

Pokud máte rádi moravská a česká vína, máte skvělou možnost se něco nového dozvědět. A přímo od jednoho z našich nejuznávanějších sommelierů Ivo Dvořáka. Ten ve spolupráci s Vinařským institutem ČR rozjel neziskový projekt, v rámci kterého přibližuje zájemcům krásy našich vín.

Foto: Petr Žabka

Sommelier Ivo Dvořák

Článek

Moravská a česká vína jsou rok od roku kvalitnější. Na mezinárodních soutěžích získávají stále více ocenění. Paradoxně o jejich kvalitě se u nás ale mnoho neví.

Proto se Vinařský institut ČR rozhodl začít s osvětou a ke spolupráci přizval špičkového sommeliera Ivo Dvořáka. Společně založili projekt nazvaný Za vínem s Ivem Dvořákem.

O víně jednoduše a atraktivně

Všichni milovníci vína tak mají jedinečnou možnost dozvědět se o víně spoustu nového od mezinárodně uznávané sommelierské špičky. Ivo Dvořák cestuje po celé České republice a v jednotlivých městech, v průběhu jednoho večera, přibližuje zájemcům krásy našich vín. 

"Lidé se o víno zajímají stále více a není se co divit. Ze všech stran slyší třeba o Svatomartinském, o trendy růžovém. A chtějí vědět více. Proto se jim snažím přiblížit vína ze všech našich podoblastí, vysvětlit, jak poznají dobré víno, na co si dát při jeho ochutnávání pozor, jak s ním zacházet a další praktické informace," říká Ivo Dvořák. Součástí večera je samozřejmě také řízená degustace.

Organizátoři věří, že díky tomuto podniku se kvalita podávání vína v Česku zlepší. Ve srovnání se zahraničím totiž v mnohém pokulháváme.

"Když přijdete do restaurace v ČR a chcete si dát víno, často slyšíte odpověď - červené nebo bílé? A to je všechno. O nabízeném víně obsluhy mnohdy neví skoro nic. Právě to chceme změnit. Na mé přednášky chodí také řada číšníků a servírek. A to je jenom dobře. Věřím, že se polepší," doplnil Ivo Dvořák.

Projekt Za vínem s Ivem Dvořákem začal v říjnu a bude ukončen v listopadu. O velikém ohlasu svědčí fakt, že v Brně a Českých Budějovicích se bude akce, pro veliký zájem, opakovat.

Bližší info naleznou zájemci na: www.vinarskyinstitut.cz  

Reklama

Výběr článků

Načítám