Hlavní obsah

Martin Matzke a tým Purum Sport mají po závodech v Brně titul

Novinky, Karel Kubeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní cenou brněnského okruhu, která se jela 22. a 23. září, vrcholilo Mezinárodní mistrovství cestovních vozů FIA CEZ. Martin Matzke, který hájí barvy týmu PURUM SPORT v divizi 4 do 3500 ccm, jel z důvodu poruchy motoru týmového BMW M3 E36 v pronajatém voze.

Foto: Petr Frýba

Martin Matzek na stupni vítězů

Článek

V sobotu brzo ráno se nad brněnským okruhem přehnal dešťový mrak a většina týmů před startem hlavního závodu čekala, jak se situace na trati vyvine. Nakonec však většina zůstala na mokrých pneumatikách, protože trať nebyla ještě dostatečně suchá.

To však neplatilo pro tým PURUM Sport a Martina Matzkeho, sedícího za volantem. Do zahřívacího kola vyrazil Martin na mokrých pneumatikách, ale po příjezdu na start znělo ve sluchátkách jednoznačné rozhodnutí: „Nasaďte suché pneumatiky."

Došlo tedy k výměně pneumatik. Ty však byly v zahřívacích dečkách a ostatní týmy nemohly vidět, jaké pneumatiky se na vůz namontovaly. Necelé čtyři minuty před startem se daly dečky dolů a pro ostatní  přišlo velké překvapení. Většina z nich nevěřila zvolené strategii.

Také během prvního kola to vypadalo, že byla taktika špatná, když se Martin propadl o tři místa, ale jezdec si byl svým rozhodnutím jist, a již ve třetím kole závodu začal dokazovat, že se nezmýlil, když začal svým soupeřům nadělovat tři vteřiny na kolo. Do konce závodu se dokázal vrátit na první místo a získat tak potřebné množství bodů, aby si předčasně zajistil titul Mistra České republiky v kategorii do 3500 ccm.

„Bylo to riskantní rozhodnutí, ale trať již nebyla natolik mokrá, aby na ní nedokázaly suché pneumatiky fungovat, a nevypadalo to ani na další déšť, proto jsem zvolil pneumatiky suché. Nakonec jsem z tohoto rozhodnutí vytěžil a dojel si pro potřebný počet bodů do celkového hodnocení. Mám radost, že jsem byl schopen zúročit důvěru, kterou do mě majitel týmu Štěpán Ládík vložil, a získat pro nás titul," komentoval Martin Matzke sobotní závod.

Startovní rošt do druhého nedělního závodu byl sestaven podle výsledků sobotního závodu a Martin se tak objevil na sedmé pozici. Po startu se však velice rychle propracoval na páté místo, když předjel dva silnější vozy. V pořadí kategorie do 3500 ccm však od startu suverénně vedl a ujížděl svým soupeřům.

Celý závod vypadal velice nadějně, ale ve dvacáté minutě přišla studená sprcha - Martin hlásí do týmového rádia, že má defekt na levé přední pneumatice. To znamenalo zastávku v boxech, a tím pádem absolutní eliminaci 27vteřinového náskoku a posun v pořadí až na páté místo. V této situaci to nevypadalo, že by se s pořadím dalo ještě něco dělat, ale roudnický jezdec dokázal předjet jednoho soupeře a dotáhnout se na dalšího, kterého se do cíle pokusil předjet, to se však nepovedlo a v cíli Martina od třetího místa dělily 0,2 sekundy.

„Byl to pohodový závod od začátku až do chvíle, kdy přišel defekt, pak už jsem viděl šance velice bledě. Neztrácel jsem však důvěru, snažil se udělat maximum a posunout se pořadím vpřed. Nakonec to bohužel o kousek na stupně nestačilo," zhodnotil jezdec své snažení. 

I přes to však Martin Matzke se svým Team PURUM SPORT skončili v celkovém pořadí na prvním místě a stali se tak Mistry České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám