Hlavní obsah

Marek Zmrhal: Volejbal nad hokejem vyhrál

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyměnit lední hokej za volejbal není moc obvyklé. Marek Zmrhal z Velkého Meziříčí ale ukázal, že to jde. A jde mu to velmi dobře.

Foto: Michaela Poláková

Marek Zmrhal s trenérem Judou

Článek

Marek Zmrhal neboli Mára je vysoký 202 cm a ve věku osmnácti let patří k nejvyšším v reprezentaci. Jeho dosah z místa je 263 cm, dosah z rozběhu 337 cm. Volejbal hraje na pozici přihrávajícího smečaře a působí v týmu TJ Spartak Velké Meziříčí, kde trénuje pod trenéry Judou a Vašíčkem.

Volejbal hraje od roku 2010. „Mára Zmrhal je pro mě fenomén. Objevil se u nás ve Velkém Meziříčí, když jsem byl s muži na MS v Itálii. Neuměl z volejbalu téměř nic, jen byl dlouhý. Přišel z hokeje z Dukly Jihlava s tím, že ho volejbal baví a že ho chce dělat pořádně,“ přibližuje Petr Juda.

Hokejistu v sobě ale neskrýval, především v přípravě a v trénincích. „Z hokeje byl zvyklý nefňukat, nevymlouvat se na žádné bolístky nebo třeba na to, že se nemá jak dostat z Jihlavy do Velmezu. Klidně přijel i v mrazu na motorce. Bral tréninky jako svou povinnost, kterou nejde obejít. Když trénoval pády, převaly nebo vybírání, byl pomlácený do krve. Dělal si z toho legraci, že příště bude chodit v hokejové výzbroji,“ vzpomíná s úsměvem Petr Juda.

Už si určitě zvykl, jak může být volejbal tvrdý a těžký sport, především po technické stránce. „Nikdy jsem nikoho takového nezažil. Neuměl zatáhnout při smeči loket, nedělal pravou nohou dlouhý krok, nezapažoval. Nebyl žádný talent, ale vše vydřel. Za tři měsíce jsem ho vzal do reprezentace, připouštím, že i trochu protekčně. Vážil si toho a nakonec všechny přesvědčil, že zde místo má,“ komentuje Petr Juda Markovy první kroky ve velkém volejbalu.

Nyní před kvalifikací si vybojoval místo v užší dvanáctce. Reprezentace je pro něj velký boj, své postavení musí podmiňovat výkony. „A to dělá bez nejmenších problémů, je v reprezentaci ideálním střídačem. Může jít třeba jen na jeden míč a dá ho na zem blokem nebo smečí,“ popisuje jeho klady Petr Juda.

Přístup k tréninkům a k zápasům Petr Juda staví nade všechny: „Jeho přístup je příkladný pro všechny. Když se hraje zápas, nekouká ani na zranění. Hrál s podvrtnutým hleznem deset setů, nechtěl za žádnou cenu vystřídat. Patřil k oporám. Více takových a nemusí mít ani velké zápasové zkušenosti a ani moc velké technické vybavení. Všechno se rychle doučí, protože chtějí, a navíc pro to vše dělají.“

Reklama

Související témata:
Jaromír Zmrhal

Výběr článků

Načítám