Hlavní obsah

Mám ráda texty o něčem, říká slovenská popová legenda Nora Blahová

Novinky, Robert Rohál

Zpěvačka Nora Blahová patří k pop legendám. Poprvé zazářila koncem 60. let na scéně bratislavské Tatra revue. Po rozprášení divadla začátkem 70. let řadu let nezpívala. Nedávno se však na scénu opět vrátila. Natočila CD Neveríš - uveríš a se svým recitálem jezdí po celém Slovensku.

Foto: Robert Rohál

Slovenská pop legenda Nora Blahová.

Článek

Jak obvykle vypadají vaše vystoupení?

Před koncertem si napíšu sled písniček a vždy začínám nějakou tou veselou, temperamentní, při které se i já trochu nastartuju. Většinou začínám skladbu Nedeľa, která je už vyzkoušená jako první. Lidé, kteří mne znají z minulých dob, si zvykli na rychlé písničky s mým typickým tanečním projevem. Tak jako tak se mi daří zpívat i ty pomalejší, ale musí být lyricko-dramatické.

Jak moc jsou pro vás důležité texty?

Mám ráda texty o něčem. Lyricko-dramatičnost, příběhy a ne opakování slov v refrénu do zblbnutí jen aby si to posluchači zapamatovali. Je to cesta, která se mi jeví jako lehčí a tou ale já nepůjdu.

Patříte k slovenským pop legendám. Které zpěváky máte ráda vy? Dovedou vás inspirovat?

Tato otázka je fakt těžká, protože mám ráda všechny zpěváky, kterým se podaří dobrá písnička. Já si brala inspiraci z jižních zemí, protože tamní temperament vyhovuje mému naturelu. Jsou to zejména francouzské a italské melodie, ale přitom jsem nepohrdla ani maďarskými písničkami. Právě první píseň, kterou jsem nazpívala už coby profesionálka, je právě maďarský čardáš Mama. Teď nedávno jsem ji zařadila i na moje první CD.

Se zapomínáním textů nemáte problémy?

Když už si píšu sama texty, zdá se, že tento problém nehrozí. Ale podaří se. Avšak nejvíc si utahuji z kolegů, kteří dovedou vymýšlet. Stávalo se mi to se Zdeňkem Sychrou, s nímž jsme svého času tvořili známé duo, měli jsme společná vystoupení. I když měl písničky ozpívané, občas mu vypověděla paměť a já jsem za scénou měla co dělat, abych se nahlas nezačala smát, jak nonšalantně se z toho vždy dostal.

Jak obvykle trávíte léto a jak jste strávila to letošní, které už pomalu končí?

Nejčastěji bývám u vody nebo ve vodě, ale toto léto jsem byla víceméně "zaklimatizovaná" doma, protože "už vám není dvacet, paní Bláhová". Myslím, že to byla věta v jednom českém filmu. Doma si pak ráda čtu, luštím křížovky - a když se dá, procházím se po městě, po obchodech, pozoruji lidi, módu a cvrkot okolo, anebo si popovídám s kámoškou u kávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám